2016-01-21 16:51Pressmeddelande

Norrbotten NEO framför nytt verk av Chaya Czernowin

null

När kammarensemblen Norrbotten NEO gästspelar på NorrlandsOperan 28 januari får Umeå-publiken ta del av ett helt nytt verk av den amerikanska tonsättaren Chaya Czernowin.

Det nya verket är döpt till AYRE: Towed through plumes, thicket, asphalt, sawdust and hazardous air I shall not forget the sound of... och är nog lika mångfacetterat som tonsättaren själv.

Chaya Czernowin är född och uppvuxen i Israel. Vid 25 års ålder flyttade hon till Tyskland, för att sedan fortsätta till Japan och därefter till Österrike. Numera bor hon i USA. Chaya Czernowin var den första kvinnan att bli kompositionsprofessor vid University of Music and Performing Arts i Wien i Österrike (2006-2009) och Harvard University där hon fortfarande är i tjänst sedan 2009. Under 2017 väntar en gästprofessur på den internationella akademin för unga kompositörer i Tjajkovskij, Ryssland.

– Jag skriver inte min musik för att folk ska älska den. Jag vet att den är svår att ta till sig vid en första lyssning men jag vill i alla fall att den som lyssnar upplever ett engagemang eller hittar en ton eller en takt som man håller sig fast vid och som lockar till en andra och tredje lyssning. 

Om konserten Sju nyanser av bräcklighet säger Chaya Czernowin att "musiken speglar den märkliga energi vi drabbas av när vi blir kära". Hennes tematiska tråd är klangens skörhet och musikens bräcklighet. Chaya har utvecklat en särskild känsla för musikens närmast fysiska förmåga att beröra och förmedla känslor. 

Norrbotten NEO utmanas att återskapa den mest intima formen av kammarmusik under ledning av den franske dirigenten Pierre-André Valade. Läs mer om konserten här.

Tor 28.1 Norrbotten NEO: Sju nyanser av bräcklighet
Kl 19.00, Konsertsalen NorrlandsOperan

För pressbiljetter och förhandsintervjuer kontakta marknadsavdelningen.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck