2021-01-25 07:20Pressmeddelande

Maya Arctaedius får NorrIandsoperans Up North-stipendium

Sångerskan, producenten och Idol-deltagaren Maya Arctaedius från Umeå, tilldelas årets Up North-stipendium på 20 000 kronor från Norrlandsoperan. 

– Maya prickar in alla delar som vi letar efter. Att arrangera kulturevenemang under en pandemi är inte helt oproblematiskt så det krävs verkligen nåt extra av arrangören, säger Minna Lindahl projektledare av Up North på Norrlandsoperan. Maya sticker ut med sin entusiasm och otroliga fokus på att hitta möjligheter i vad som går att genomföra. 

Under hösten utlyste Norrlandsoperans dansavdelning Up North Stipendium för fjärde gången. Målet är att genom detta kunna stötta unga Västerbottningar, 15-25 år, att skapa eller genomföra publika evenemang inom hiphopkulturen.

– Vi har mött så många peppade, fantatsiska kreatörer! Event skapade av unga för unga är något vi vill se mer av och stipendiet är ett sätt pusha den här målgruppen att till exempel arrangera egna workshops, konserter, klubbar etc, förklarar Minna Lindahl.

2020 fördubblades summan, från 10 000 kronor till 20 000 kronor, för att under pandemins begränsningar ge kulturutövare en välbehövlig extra boost.

– Det är en stor ära att få ta emot detta stipendium, säger Maya Arctaedius. Jag brinner personligen för urban musik då det ligger mig varmt om hjärtat och nära mina rötter. Därför ska jag med årets stipendium och ett fantastiskt team försöka skapa någonting nytänkande, nyskrivet och underhållande för alla er där hemma – håll utkik efter årets fetaste digitala konsert!

Hösten 2020 deltog Maya i tv-programmet Idol, vilket gjorde henne känd för en bred publik. På hemmaplan har hon bland annat medverkat i Sea jazz på Holmön och Umeå jazzfestival, med en egen programpunkt. I december 2020 tilldelades Maya Umeå Folkets hus kulturpris Guldäpplet, som en av de yngsta någonsin och hon har bland annat också vunnit tävlingen Unity talang och P4 Nästa, 2019.

– Det är extra roligt att kunna stötta Mayas initiativ som gör kulturen mer tillgänglig i en tid då vi behöver den som mest, avslutar Minna Lindahl.

Maya Arctaedius digitala konsert genomförs under 2021.

Mer information:

Kontakta projektledarna för Up North, Minna Lindahl minna.lindahl@norrlandsoperan.se, eller Josefin Löfgren, josefin.lofgren@norrlandsoperan.se.



Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl

Relaterad media