2021-04-09 06:10Pressmeddelande

Livesända konserter för länets alla seniorer

Foto: Andreas NilssonFoto: Andreas Nilsson

Den 12 och 16 april kl 14.00 livesänds två konserter specifikt för länets seniorboenden direkt från Norrlandsoperans konsertsal. Medverkar gör ensembler ur symfoniorkestern, tenor Anders Lundström och operasångerska Susanna Levonen. 

– Med hopp om att snart kunna möta vår publik och röra oss i länet igen med vår musik, satsar vi nu på att nå ut med konserter till alla seniorer boende i alla kommuner i Västerbotten, och hoppas att det ska ge en stunds värme och glädje, säger Anne-Charlotte Lundell, musik- och orkesterchef på Norrlandsoperan.

Livestreamade konserter riktade till seniorboenden gavs på försök i mars och görs nu igen för att möta intresset.Tanken är att de boende tillsammans ska kunna ta del av en stunds digital livemusik, exempelvis i dagrummet. Konserterna är ca 30 minuter vardera och utan kostnad. Det som krävs är en internetuppkopplad skärm av något slag samt eventuell HDMI-koppling vid behov av att kunna se konserterna på exempelvis storbilds-tv.

– Efter en lång tid av ”isolering” tror vi att det är många som längtar efter möjligheten att tillsammans med andra kunna njuta av livemusik, och vi ser mycket fram emot att på det här viset få live-kontakt med människor utanför huset och kunna dela med oss av det kreativa resultatet av orkesterns musicerande i mindre grupper, avslutar Anne-Charlotte Lundell.

Under måndagens konsert 12 april spelar en blåskvintett tre olika stycken från tre olika tonsättare; B Crusell, A Borodin och A Bax. Anne-Charlotte Lundell är programledare. På fredag 16 april är det orkesterns hornkvartett, operasångerskan Susanna Levonen och tenor Anders Lundström som framför Bellman, Taube och andra klassiker. 

Seniorer som inte bor på ett särskilt boende, kan höra av sig direkt till mig på Norrlandsoperan så skickar jag en länk till konserten, hälsar projektledare Josefin Löfgren, detsamma gäller för de boenden som kanske hör detta för första gången – kontakta mig så får ni också se konserterna; Josefin Löfgren, 073 078 19 60, josefin.lofgren@norrlandsoperan.se.

Dessutom: ny liveinspelad session i digital salong

Med klarinett, cello och piano har ett program med musik av Nino Rota och Alexander Zemlinsky spelats in med Bengt Sandström, Björn Risberg och Jonas Olsson i symfoniorkestern. Konserten visas för alla på NO play från och med torsdag 15 april kl 19.00. 

Sessions på Norrlandsoperan innefattar olika typer av framträdanden i mindre format, ett koncept som skapades våren 2020 i samband med att stora livemöten mellan artister och publik inte längre var möjliga på grund av pandemin. Fortfarande stora upplevelser men med färre artister på scen – för en liten publik. Nu är publikplatserna däremot obegränsade, tack vare den digitala salongen.

Rota och Zemlinsky kan ses på NO play till och med 2 maj och är tillgänglig här, var och när som helst utan kostnad och inloggning under den angivna spelperioden.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.