2015-01-13 07:00Pressmeddelande

Konstkalas och synt-sömnad på NorrlandsOperan

null

Lördag 17 januari firar vi Konstens födelsedag, Art´s Birthday på NorrlandsOperan. Det blir en kalaskväll fylld av konstmusik, konserter, film och födelsedagstårta. Den som vill får dessutom lära sig att sy en egen synt. 

Artisten Düsseldorf By Night är bjuden på kalaset. Han mixar ny musik från upphittade och inlämnade kassettband. Kassetterna samlas in från just den stad eller plats där konserten sker och allmänheten är därför varmt välkommen att lämna in sina fungerande kassettband i NorrlandsOperans biljettkontor och på så vis själva delta i konstverket!

På programmet finns också Kvien & Sommer, ett norskt samarbete mellan jazzscenens Marie Kvien Brunvoll och electronicakonstnären Espen Sommer Eide. Genom en analog trummaskin från 80-talet, hurdy gurdy, gitarrer och säckpipa bjuder de på en platslös, tidslös ljudbild.

I Vita Kuben visas filmen In the Talland house av Clarissa Siimes och Malin Malte Laggren. Clarissa Siimes avslutade kandidatexamen vid konsthögskolan i Umeå i våras och har ställt ut både lokalt och internationellt. Malin Malte Laggren är trädgårdsmästarstudent och allkonstnär.

Syntbyggarkonst
Under dagen pågår en speciell uppladdning inför kalaset i form av en workshop där Syntjuntan lär ut hur man syr en synt! 

– Med några enkla komponenter, nål och ledande tråd lär vi ut grunderna i syntbyggarkonsten, säger Lise-Lotte Norelius och Ann Rosén från Syntjuntan. 

Under kvällens program medverkar de under namnet Elsy and the Needle och kramar fram en mix av brutal, stökig och vacker musik med sydda syntar, datorer och mjuka motstånd.

Art´s Birthday – presenteras i samarbete med RANK.
Workshopen Sy en synt arrangeras av Studieförbundet Bilda.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontaktpersoner:
För mer information om Art´s Birthday kontakta producenterna;
Helena Wikström, helena.wikstrom@norrlandsoperan.se, 070-586 59 13
Erik Enström, erik.enstrom@norrlandsoperan.se, 070-875 29 88

För intervjuer och pressbiljetter kontakta marknadsavdelningen,
Malin Lindberg malin.lindberg@norrlandsoperan.se, 070 343 26 57


Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. NorrlandsOperan är stolt medskapare i programmet för kulturhuvudstadsåret Umeå2014.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck