2022-11-21 08:01Pressmeddelande

Jezebel utmanar hiphopindustrins stereotyper

Cherish Menzo med föreställningen Jezebel. Foto Annelies VerhelstCherish Menzo med föreställningen Jezebel. Foto Annelies Verhelst

Den kritikerrosade dansföreställningen Jezebel av och med den nederländska koreografen Cherish Menzo gör ett av endast tre stopp på sin Sverigeturné i Umeå till veckan. Norrlandsoperans symfoniorkester gästas även av mezzosopranen Emma Sventelius och den spanske dirigenten Ramón Tebar.

Under tisdagskvällen den 22 november kommer Norrlandsoperan fyllas av MTV, 90-tal och tung bas när koreografen och dansaren Cherish Menzo dissekerar hiphopkulturens legendariska kvinnoporträtt. I föreställningen Jezebel möter vi video"vixen", en kontroversiell och närmast ikonmärkt stereotyp. Menzo placerar vixen i ett nytt perspektiv som både utmanar och ifrågasätter hur denna hiphopikon skulle kunna se ut idag.

Cherish Menzo är utbildad på The urban contemporary vid Hogeschool voor de kunsten i Amsterdam. Efter sin examen har hon varit verksam som dansare i verk av bland annat Eszter Salamon, Akram Khan, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez och Jan Martens. Jezebel är hennes första egenproducerade föreställning vilken vunnit både priser och mottagit kritikernas hyllningar.

– Vi har tidigare fått uppleva Cherish Menzo som exceptionell dansare på Norrlandsoperans scen. Med Jezebel tog Cherish plats som ensam koreograf för första gången och det blev direkt en succé på Europas dans- och performancefestivaler. Vi kommer fortsätta följa utvecklingen av hennes djärva konstnärskap med stort nyfikenhet, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

Föreställningen besöker Umeå och Norrlandsoperans Black Box på tisdag den 22 november kl 19.00.

Det bjuds även på lokalt dansengagemang på Studioscenen under måndagskvällen inför Jezebel. Under Jabber & Jam styr artisterna Lizlovesyou och LOVIS ett kreativt jam med dans, musik och fet stämning. Jabber & Jam har fritt inträde och arrangeras av Sara Barkholt Nilsson, Hanna Nord, Linnéa Spång och Rebecka Jern som är studenter på Programmet för Kulturentreprenörskap på Umeå universitet.

Pressbilder: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/26984/jezebel-cherish-menzo

Vid intervjuintresse, kontakta benjamin.brodin@norrlandsoperan.se

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta pressbiljett@norrlandsoperan.se

Vackra sånger och sällan spelat verk på konsert inför första advent
Den 24 november bjuder Norrlandsoperans symfoniorkester in till konsertsalen för att framföra John Luther Adams suggestiva verk Become River, Alma Mahlers vackra sånger och Kurt Weills sällan spelade andra symfoni. Konserten leds av den spanske dirigenten Ramón Tebar. Tebar är konstnärlig ledare för operan i Naples, Florida, och även knuten till orkestern i Valencia. Alma Mahlers sånger tolkas av mezzosopranen Emma Sventelius, som inom kort återvänter till Umeå för att mantla titelrollen när operan Adriana Mater av Kaija Saariaho har Sverigepremiär på Norrlandsoperan den 28 mars 2023.

Konserten Alma Mahler och Weill spelas i Konsertsalen på torsdag den 24 november kl 19.00.

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta pressbiljett@norrlandsoperan.seOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterade presskit

Relaterad media