2016-06-03 07:30Pressmeddelande

Hösten 2016 på NorrlandsOperan: Tre urpremiärer, en spektakulär opera och besök av nya chefdirigenten

null

När NorrlandsOperan idag presenterar sitt spelprogram för 2016/2017 finns många ögonbrynshöjare i kalendariet. Fokus ligger bland annat på barn och unga och mångfald vilket gett avtryck i höstens produktioner.

Höstens opera är Staden Mahagonnys uppgång och fall. 
Den 6 oktober är det premiär för Carina Reich och Bogdan Szybers iscensättning av Staden Mahagonnys uppgång och fall - Bertolt Brechts och Kurt Weills svindlande satiriska opera. I rollerna ser vi bland annat Lars Cleveman, en av Sveriges mest efterfrågade tenorer, liksom Susanna Levonen och Fredrik Zetterström, som båda medverkade i fjolårets bejublade uppsättning av Rigoletto.

Trots att det har gått 86 år sedan premiären är verket högaktuellt:

– Mahagonny sätter fingret på konsumismen och skildrar ett politiskt klimat där samhället är individualiserat och sakfrågorna är de viktiga. Det är ett drifternas anarki där medborgarna till slut förvandlas till clowner på crack, förklarar Reich och Szyber, som gjorde succé med Alban Bergs Wozzeck på NorrlandsOperan för fem år sedan.

Två danspremiärer av helt skilda slag i höst: Emmanuelle Lê Phan & Elon Höglund i svensk-kanadensiska duon Tentacle Tribe ger en fusion av streetdans och samtida dans i Fractals of You. Danshösten avslutas med Jeanette Langerts helt nya koreografi till Maurice Ravels kända stycke Boléro - en storslagen helkväll som även är en konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester.

NorrlandsOperans Symfoniorkester och nya chefdirigenten Elim Chan smygstartar tillsammans i november. Publiken får då även möta orkesterns nye konsertmästare Alexander Kagan som violinsolist i Ernest Chaussons Poême. Hösten bjuder även på ett uruppförande av Anders Nilssons tredje symfoni, Orfeus och Eurydike.

Ungdomssatsningen Urban North kommer tillbaka i höst liksom förstås både MADE och Umeå Jazzfestival.

Våren 2017 blir det musikal - och mycket mer...
I februari och mars blir det musikal igen på NorrlandsOperan. Då sätts Passion av Stephen Sondheim upp i samarbete med Smålands Musik och Teater.

Hela spelprogrammet för 2016/2017 finns på www.norrlandsoperan.se

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck