2022-11-03 06:50Pressmeddelande

Gunilla Heilborn tillbaka på Norrlandsoperan med premiär av Merkurius

Den 11 november har soloföreställningen Merkurius av Gunilla Heilborn premiär på Norrlandsoperan. Teknik, underhållning och kommunikation är alla ledord när dansaren Kristiina Viiala tar sig an frågor om den underbart avlägsna planeten Merkurius påverkan på oss människor och vår längtan att flytta ut i rymden.

Den prisade koreografen och filmskaparen Gunilla Heilborns unika humor och utsökta ironi har gett henne en ställning som en av Sveriges mest intressanta scen- och filmartister. Hon har flera gånger Guldbaggenominerats för sina kortfilmer och vann 2007 med filmen ”Hur man gör”. Nu är hon aktuell med premiär av den nya föreställningen Merkurius på Norrlandsoperan i Umeå. Scenografi, rekvisita och kostym är producerad på Norrlandsoperan och föreställningen beskrivs som en soloshow med cocktail- och vetenskapskänsla.

– Äntligen kan vi fira en premiär i rymden! Som vi har längtat efter den lågmälda humorns mästare Gunilla Heilborn och finurlighetens drottning Kristiina Viiala. Merkurius kommer bjuda på både skratt, allvar och tänkvärda frågeställningar om vår samtid, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

Merkurius, framtiden och rymden
I Merkurius lever vi i en tid som har kallats historiens slut och många ser hellre bakåt än framåt. I denna dystra tid levererar Merkurius sin information om framtiden. Till sin hjälp har hon riskanalyser, slumpens inverkan, stjärnornas påverkan och sin omfattande korrespondens med rymdforskare. De flesta vill fly till planeten Mars, men det finns även ett antal som vill flytta till Merkurius. En betydligt längre resa, bristen på atmosfär, närheten till solen och ett 176 dagar långt dygn är bara några av problemen med att leva på planeten.

På scenen står dansaren och perfomanceartisten Kristiina Viiala ensam. Hon har arbetat som frilansande scenkonstnär sedan 2001 inom områdena dans, teater, performance och film i såväl andras som egen regi. Hon har bland annat arbetat med filmproduktion tillsammans med Mattias Fransson och Mårten Nilsson och medverkat i kortfilmerna Hur man gör och This is Alaska av Nilsson/Heilborn/Hiorthøy. Under 2022 medverkar Viiala i Heilborns föreställningar 37 timmar och 3 minuter med premiär på Dansens hus och Merkurius med premiär på Norrlandsoperan.

Två speltillfällen i Umeå för Merkurius – en soloshow med Kristiina Viiala
Merkurius spelas vid två tillfällen på Norrlandsoperan. Premiär fredag 11 november kl 19:00 och lördag 12 november kl 16:00.

Pressbilder: https://norrlandsoperan.se/forestallning/merkurius-gunilla-heilborn/ 

Vid intervjuförfrågan, vänligen kontakta Minna Lindahl, producent: minna.lindahl@norrlandsoperan.se 

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta: pressbiljetter@norrlandsoperan.se


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Kontaktpersoner

Petra Kangas
Kommunikations- och försäljningschef
Petra Kangas
Carina Bygdemark
Marknadsförare dans
Carina Bygdemark

Relaterade presskit