2014-05-05 08:31Pressmeddelande

Framtidens kultur diskuteras på MADE

null

På onsdag 7 maj drar MADE-festivalen igång. Utöver massor av musik, dans, klubbar och konst, blir festivalen en arena för viktiga samtal om framtidens kultur. I programmet finns soppsamtal med internationella gäster, upprop för den fria scenkonsten och en stor branschträff med Svensk Scenkonst.

Temat för årets festival är WHAT COMES NEXT?

­– Vi utgår från att framtiden redan är här. I Umeå firar vi kulturhuvudstadsår, något som vi länge förhållit oss till som en slutpunkt, ett framtidsår. Vad händer härnäst? Även nationellt och internationellt finns det behov av nya framtidsvisioner och strategier. Under MADE vill vi landa här och nu, men också blicka framåt tillsammans med artister och publik, säger projektledaren Elin Hellrönn.

I tre spännande soppsamtal om framtidens kultur möter konstnären Gunilla Samberg artister från festivalen. Publiken är välkommen att delta med idéer och frågor.

– Soppsamtalet är ett tillfälle att andas och tänka tillsammans innan festivalkvällen drar igång på allvar, säger MADE-festivalens konstnärlige ledare David Moss, som hoppas att alla som kan kommer.

–  Hugg tag i en soppskål och en bit bröd och dela med dig av dina visioner! hälsar han.

Upprop för den fria scenkonsten! – blir det på lördag, i regi av Teatercentrum, Teaterförbundet och Danscentrum. Eva Gustafsson från Teatercentrum berättar:

– Vi vill ha ett visionärt, vasst och vetgirigt samtal med politiker och utövare från branschen och tillsammans söka svar på frågan: vilken framtid väntar den fria scenkonsten?

Slutligen har också branschorganisationen Svensk Scenkonst förlagt sin stämma till NorrlandsOperan och MADE-festivalen, med rekordmånga anmälda (230 personer). Här kommer man bland annat att diskutera långsiktig finansiering och mångfald. Kjell Englund, VD på NorrlandsOperan:

– Det här är ett möte som har förutsättningar att ge genklang långt in i framtiden och vi ska förstås göra vårt bästa som värdar för stämman. Tillfället är väl valt. MADE är en unik kulturarena där olika konstformer, populära och avantgardistiska, kan mötas och korsbefruktas.


Ackreditering till MADE
Vill ni bevaka festivalen? Kontakta Hanna Kangassalo senast tisdag 6.5 kl 13.00. Ange gärna vilka föreställningar ni är särskilt intresserade av. Behöver ni ett pressrum med uppkoppling, säg till om detta också.


www.madefestival.se

MADE (Music, Art, Dance, Experience) är en gränsöverskridande scenkonstfestival som sedan 2006 har samlat konstnärer och artister från alla håll och kanter för att tillsammans med en modig och nyfiken publik skapa oförglömliga möten och ögonblick. I årets program märks bland andra urpremiären av allkonstverket Saiyah, ökenbluesbandet Tinariwen, streetdance-koreografen och poeten Anne Nguyen, en symfonisk rekomponering av Hardcorebandet Refuseds sista skiva, Julianna Barwick och Skator. MADE arrangeras av NorrlandsOperan i Umeå.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck