2015-08-18 10:20Pressmeddelande

Följ skapandet av Langerts nya dansverk – urpremiär på NorrlandsOperan

null

Dansverket Jean av koreografen Jeanette Langert, får sin urpremiär på NorrlandsOperan 17 september. Den nationella samproduktionen är framtagen av Dansnät Sveriges parter och turnerar hösten 2015 till elva orter, från Piteå i norr till Malmö i söder. En längre residensperiod inleder arbetet i Umeå och innefattar publika aktiviteter, kostnadsfria seminarier och inbjudna gäster. Välkommen att följa med i skapandet! 

”Ikväll är fröken Julie galen igen, komplett galen!” Öppningsrepliken i August Strindbergs klassiska verk har inspirerat Jeanette Langert som är i residens på NorrlandsOperan under tre veckor från 24 augusti, tillsammans med dansarna Dan Langeborg, Jimmie Larsson och Timo Nieminen för skapandet av Jean.

– Utgångspunkten i föreställningen är tre dansare som förhåller sig till karaktären Jean ur Strindbergs pjäs Fröken Julie. Föreställningen sätter den manliga rollen och kroppen under lupp och ställer frågor kring makt, kön och klass, säger Langert som har gjort sig känd för sin kompromisslösa stil och sitt minimalistiska uttryck. Jean är den tredje delen i hennes arbete kring Strindbergs pjäs.

Publika aktiviteter med fritt inträde under residensperioden:
Under en vandring på Sävargården 7 september
visas koreografiska delar ur verket och i ett samtal läggs ett normkritiskt fokus på Fröken Julie och att gestalta maskulinitet. Kvällens gäst är skådespelerskan Anna Pettersson som satte upp en uppmärksammad version av Fröken Julie på Strindbergs Intima Teater i Stockholm 2012.

På Umåkers travbana 10 september: ges koreografiska utdrag och samtal om Jean ur ett Foucault-perspektiv – om makt, disciplin och disciplinär makt. Kvällens gäst är Edda Manga, politisk redaktör för Feministiskt Perspektiv, idéhistoriker och expert på Foucault.
NorrlandsOperan ordnar fri transport till Umåker.

Repetition på NorrlandsOperan, öppen för allmänheten, tisdag 1 september kl 18.00, där koreograf och dansare arbetar med verket.

I samband med de publika aktiviteterna på Sävargården och Umåker finns möjlighet för media att bevaka, ställa frågor till koreograf, dansare och föreläsare, filma och fota.
(OBS! gäller inte i samband med repetitionen 1 september). NorrlandsOperans danschef Birgit Berndt, samt representant från Dansnät Sverige finns också på plats. Meddela marknadsavdelningen vid intresse för detta eller om pressbiljett önskas till föreställningen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA

Jean
NorrlandsOperan Black Box torsdag 17 september kl 19.00 – urpremiär!
NorrlandsOperan Black Box fredag 18 september kl 19.00. Publiksamtal efteråt.

Koreografi: Jeanette Langert
Ljusdesign: Johan Sundén
Dansare: Dan Langeborg, Jimmie Larsson, Timo Nieminen
Tekniker: Imre Zsibrik
Foto: Anna Hult

Jeanette Langert
Langert har uppmärksammats som en av Sveriges mest intressanta koreografer. Hon har skapat flera kritikerhyllade dansverk. Bland dessa finns Våroffer (2013), kopplad (2012), fuktig (2011), JULIE3 (2010), inuti (2009), Fröken (2008) och MERA MERA (2006). I december 2014 vann hennes Våroffer Scenkonstguidens pris i kategorin "Årets Katharsis". Jeanette Langert arbetar med att utveckla danskonsten och har hyllats för sina formstarka dansverk.

Projektet stöds av Kulturrådet och PostkodLotteriets Kulturstiftelse.
I samarbete med
Umeå Teaterförening.

Logotyp_Postkodlotteriet  Logotyp_Kulturrådet


Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck