2021-08-16 10:03Pressmeddelande

Festivalen Re-Think ger nya perspektiv i Umeå

Meditativa och svindlande upplevelser, nya perspektiv, festivalpirr och gemenskap utlovas när Norrlandsoperan för första gången på länge ordnar festival 3-5 september. Det blir överraskande händelser och installationer runt om i Umeå, fysiskt och digitalt, men också angelägna samtal om brännheta ämnen. Re-Think är en inbjudan att tänka om och tänka nytt. 

– Behovet av nya intryck och gemenskap har aldrig varit större. Under Re-Think kan vi utmana oss att tänka nytt och äntligen uppleva konst igen tillsammans, även IRL. Det är nu vi har chansen att fundera över det som är viktigt för oss på vår enda planet, risken är stor att vi som samhälle och individer hamnar tillbaka i gamla hjulspår, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan

Oväntade platser och digitalt
Festivalen uppmärksammar viktiga samtidsfrågor som sociala orättvisor och olika miljöaspekter.
– För säkerhets skull – och för att alla ska kunna delta – gör vi festivalen semidigital. Flera programpunkter kan upplevas på oväntade platser både inomhus och utomhus i Umeå med omnejd och vi gör flera verk, samtal och workshops tillgängliga över nätet, förklarar Helena Wikström, ansvarig för Norrlandsoperans konstrum Vita kuben.

Konstnärlig tankesmedja utökar festivalen
På plats i Umeå 3-5 september finns några av Sveriges och Europas intressantaste performancekonstnärer för att visa prov på nytänkande både i val av teman och tekniker. Flera av dessa ingår också i den konstnärliga tankesmedjan Re-Think som med stöd av Svenska Institutet och Norrlandsoperan härmed kör igång sin verksamhet på allvar. Under hösten 2020 har frågor kring hållbarhet, digital mobilitet och tillgänglighet diskuterats och testas nu tillsammans med publiken. Det ges också exempel på nya teknologier, som en drönareperformance om social orättvisa och en interaktiv resa med VR-utrustning.

Brinnande trådar och luftakrobatik
Festivalens ambition är att beröra, väcka tankar och ge rum för många perspektiv. Bland ett tjugotal spännande programpunkter finns bland annat luftakrobatik mellan huskroppar, en meditativ dansakt med brinnande bomullstrådar och en konstnärlig ljudvandring i ett fågelreservat

Flera av akterna har fri entré och det digitala programmet är kostnadsfritt. Biljetter till övriga akter är släppta idag, 16 augusti.

För mer information kontakta dansproducent Peter Sténs, danschef Birgit Berndt eller Helena Wikström, ansvarig för Vita kuben. Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Peter Sténs
Producent dansavdelningen
Peter Sténs
Helena Wikström
Konstansvarig Vita kuben
Helena Wikström