2023-01-31 07:00Pressmeddelande

Europeisk kulturkonferens till Umeå

Erik Mikael Karlsson, Johanna Hallin och Anna Olofsson. Foto: Andreas NilssonErik Mikael Karlsson, Johanna Hallin och Anna Olofsson. Foto: Andreas Nilsson

Onsdagen den 15 februari gästas Umeå och Norrlandsoperan av EU-konferensen European Creative Industry Summit. Eventet samlar beslutsfattare, möjliggörare och entreprenörer inom de kulturella och kreativa branscherna från alla delar av Europa för att diskutera de tvärdisciplinära kompetenser som kommer krävas för att ställa om till ett hållbart samhälle.

Den årligt återkommande konferensen European Creative Industry Summit har arrangerats sedan 2018 och värdland för konferensen har avgjorts av ordförandeskapet i Europeiska kommissionen. Under 2023 har Sverige rollen som ordförande i EU-kommissionen och Umeå är en naturlig plats att placera diskussionen om design, kreativitet och samhällsutveckling.

– De kompetenser som krävs för att vara framgångsrik inom design, kultur och kreativa branscher, är de som också behövs för omställning. Det stora intresset visar att vår region och Sverige har en roll att spela för både grön och digital transformation som vi behöver i hela Europa, säger Johanna Hallin, RISE.

Det är Sveriges forskningsinstitut, RISE, som står bakom konferensen och den arrangeras i nära samarbete med Umeå kommun och Norrlandsoperan. Under onsdagen kommer konferensdeltagarna att bjudas på smakprov ur Norrlandsoperans vårprogram. Bland annat musik och sång från operaavdelningen samt lyssna in när Norrlandsoperans symfoniorkester övar med det hyllade Umeåbandet Deportees inför kommande konserter.

– Det är väldigt roligt att Umeå uppfattas som den naturliga mötesplatsen för att diskutera kreativitet och kultur på en europeisk nivå. Jag är särskilt stolt över att just Norrlandsoperan får stå värd för konferensen. Vikten av kultur och kreativitet är av särskild stor vikt i vår del av landet, där det bidrar till att skapa ett hållbart samhälle där människor vill leva och utvecklas i, säger Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan.

Det är med kraften i Umeås kulturella och kreativa ekosystem, som Umeå kommun deltar i det här forumet tillsammans med samarbetspartners som Norrlandsoperan, eXpression Umeå och Arctic Game Lab.

– Umeå har en lång historia av att investera i design och kreativitet, och vi är många aktörer här med kraft att bidra till den europeiska rörelse som håller på att byggas, säger Anna Olofsson, marknadschef i Umeå kommun.

Förhoppningen är att synliggöra satsningar på kulturella och kreativa branscher från ett europeiskt till ett lokalt perspektiv, och att stärka både Umeå och Sveriges position som en kraft för innovation genom design, kultur och kreativitet.

Eventet är officiell förkonferens till EU-toppmötet för kulturdepartementet och EU-kommissionen som arrangeras i Umeå 16-17 februari.

Mer information:

RISE
Johanna Hallin
Senior projektledare
johanna.hallin@ri.se
+46 70-763 12 81

Umeå kommun
Elisabeth Lind
Kommunikationssamordnare
elisabeth.lind@umea.se
070-242 81 42Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin