2016-01-28 11:21Pressmeddelande

Dragspel och symfoniorkester i unikt möte

null

Det är dragspelskungarna från Ådalen som hyllas när NorrlandsOperans Symfoniorkester och dragspelaren Jörgen Sundeqvist spelar tillsammans i en unik konsert den 4 februari.

NorrlandsOperan och Nordiska Kammarorkestern har tillsammans beställt verket The Accordion King  av tonsättaren Fredrik Högberg, som själv är verksam i Nyland i Ådalen, vid Ångermanälvens strand. 

The Accordion King är unik i sitt slag, ett multimedialt symfoniskt verk för dragspel och orkester där det ingår filmklipp som kompletterar och interagerar med musiken. Fredrik Högberg beskriver verket som ett virtuost stycke dragspelsmusik som även är krävande för symfoniorkestern. 

Solist är dragspelsvirtuosen Jörgen Sundeqvist som själv haft en av dragspelskungarna, Hans-Erik Nääs från Gålån, som lärare och inspirerats av dragspelslegenderna Kalle Grönstedt från Lugnviksstrand och Andrew Walter från Lunde.

Dragspelskungarna var fabriksarbetare som när helgen kom tog dragspelet på ryggen och cyklade åtskilliga mil till dansbanor runt om i Ådalen där de för en kväll förvandlades till dåtidens rockstjärnor. Det skedde i en tid när kriget började ta slut och folkhemmet växte fram. 

– Den här dragspelsepoken i Ådalen är helt unik, det finns ingenting liknande i hela världen, säger Jörgen Sundeqvist i Örnsköldsviks Allehanda.

Jörgen Sundeqvist är född i Nyköping 1962 och började spela accordion vid 7 års ålder. På eget initiativ flyttade den unge Jörgen från Kramfors till USA för att ta privatlektioner av mästaren Anthony Galla Rini. Jörgen Sundeqvist är ett stort namn i hela Norden när det gäller dragspel och han har turnerat runt om i stora delar av världen, bland annat i Ryssland, USA, Kanada och Nya Zeeland.

Konsertens dirigent är Elim Chan, första kvinna att vinna den prestigefyllda brittiska dirigenttävlingen Donatella Flick som gav henne jobbet som assisterande dirigent vid London Symphony Orchestra.

Dragsspelskungen
Tors 4.2 kl 19.00, Konsertsalen NorrlandsOperan

Dirigent: Elim Chan
Solist: Jörgen Sundeqvist (accordeon)
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Tjajkovskij: Polonaise ur Eugen Onegin
Rimskij-Korsakov: Scheherazade
Högberg: The Accordion King

Läs mer om konserten här
För pressbiljetter och intervjuer kontakta marknadsavdelningen.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck