2013-09-02 16:57Pressmeddelande

Digert höstprogram 2013 med NorrlandsOperans Symfoniorkester och många gäster

null

Konserterna med NorrlandsOperans Symfoniorkester duggar tätt i höst! Programmet är digert och rymmer flera gäster från både nära och långt bort. Här presenteras höstens kommande konsertprogram i korthet.

Mer information om varje konsert finns på vår webb.

5.9 Schuberts Nia-Den stora
Efter Beethovens Pastoralsymfoni är det på torsdag 5.9 dags att ta sig an Schuberts nia – den stora. Sibelius står på samma program och NorrlandsOperans sångerska Susanna Levonen, gestaltar då Luonnotar, naturens ande, i sitt soloframförande i just stycket Luonnotar. Dirigent är Mei-Ann Chen som även gästat NorrlandsOperan tidigare. Hennes energi, entusiasm och höga ambitionsnivå har en förmåga att smitta av sig både på musiker och publik.

12.9 Sibelius Violinkonsert
Tätt efter, redan 12.9, kommer Sibelius toner igen, nu med Violinkonsert, en av världens mest älskade violinkonserter, som solisten Valeriy Sokolov från Ukraina garanterat gör rättvisa. Det finska stjärnskottet Santtu Rouvali, nybliven chefsdirigent för Tammerforsfilharmonikerna, dirigerar.

21.9–27.9 Våroffer
I slutet av september firar vi Stravinskijs hundraåring Våroffer, med höstens helaftonsföreställning med samma namn. Johannes Gustavsson dirigerar NorrlandsOperans Symfoniorkester genom Petrusjka. När Våroffer stäms upp intas scenen dessutom av världsklassdansare – och en docka!

17.10 Beethovens Sjua
Beethovens Sjua
kallar vi kvällen den 17.10, men även Britten och Prokofjev står på tablån. Pianisten Nikolai Demidenko har tidigare spelat in alla Prokofjevs pianokonserter tillsammans med Londonfilharmonikerna och gästar oss som kvällens solist.

23.11 Gästspel, Maestro vänder blad
Norrbottens Kammarorkester besöker oss och deras dirigent, maestro Petter Sundkvist gör samtidigt sitt musikaliska bokslut som chefdirigent för orkestern. Konserten är sammanställd utifrån publikens önskan och det blir en blandning av Mozart, Sibelius och Sjostakovitj.

5.12 Nya Världar
Senare, i vinter, äntrar slagverksensemblen Kroumata Konsertsalen och framför tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester ett helt nytt verk av Giovanni Verrando. Den italienske tonsättaren som älskar ljudexperiment och gärna använder sig av annat än traditionella slagverksinstrument; murslevar, hammare och plastlock, till exempel. Världskända kvartetten Kroumata framför stycket Multiplicity. Konserten ger också musik av Elgar, Verrando och Dvorak.

11.12 Fragments
Stråksektionen ur orkestern spelar musiken till dansföreställningen Fragments den 11 december. Musikernas toner är utgångspunkten i allt de fem dansarna i Les SlovaKs utför på scen, tillsammans berättas en historia.


För förhandsintervjuer, recensionsbiljetter, pressfoto eller övriga frågor – kontakta någon av oss på NorrlandsOperans marknadsavdelning, så hjälper vi dig.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck