2022-02-01 06:50Pressmeddelande

Danssolo hyllar stor musiker

Elisabeth gets her way visas på Norrlandsoperan 5 februari 2022.
Foto: Luis XertuElisabeth gets her way visas på Norrlandsoperan 5 februari 2022. Foto: Luis Xertu

Danssolot Elisabeth gets her way skapades av koreografen Jan Martens 2021 som en hyllning och dansant porträtt av musikern och den stora cembalisten, Elisabeth Chojnacka. Föreställningen som inleds med en minikonsert på just cembalo, med symfoniorkesterns pianist Jonas Olsson, spelas på Norrlandsoperans stora scen lördag 4 februari kl 16.

– Hon tog sitt instrument och sin konst på stort allvar, men vågade ändå färglägga utanför linjerna för vad som förväntades, både av hennes instrument och av henne själv som respekterad musiker, säger koreografen Jan Martens om Chojnacka. Det var delvis hennes förtjänst att en rad samtida tonsättare, däribland Ligeti, Xenakis och Ferrari, valde att skriva nya verk för cembalo, ofta direkt dedikerade till henne.

I föreställningen försöker Martens spela sin kropp på samma sätt som Chojnacka spelade sin cembalo, vilket ofta är en utmaning eftersom Chojnacka var en mästerlig rytmiker som sällan gjorde det lätt för sig.

Inledningskonsert med pianist Jonas Olsson

Kvällen inleds av Norrlandsoperans symfoniorkesters konsertpianist Jonas Olsson, som på cembalo framför några stycken av samtida och mer klassiska tonsättare: Betsy Jolas, Johann Sebastian Bach och György Ligeti.

Recensionsbiljetter & kontakt

För recensionsbiljett kontakta malin.lindberg@norrlandsoperan.se.
För mer information om produktionen, kontakta Norrlandsoperans danschef Birgit Berndt, birgit.berndt@norrlandsoperan.se.

Pressbilder bifogas och återfinns också i vårt nyhetsrum.

Fakta Jan Martens och Jonas Olsson

Koreografen och dansaren Jan Martens föddes 1984 i Belgien. Efter examen från Artesis Conservatory for Dance i Antwerpen har han arbetat som dansare i flera belgiska kompanier, däribland United-C och Ann Van den Broek. Sedan 2009 är han även verksam som koreograf med ett flertal internationella succéer bakom sig. Under Umeås kulturhuvudstadsår och Spring Forward-festivalen 2014, gästade han Norrlandsoperan med den hyllade The dog days are over och 2017 med den intima Sweat baby sweat. Jan Martens arbete bygger på övertygelsen om att kroppen kan kommunicera och faktiskt har någonting att säga. Med varje nytt verk försöker han omdefiniera relationen mellan scenartist och publik.

Jonas Olsson är pianist i Norrlandsoperans symfoniorkester och repetitör på Norrlandsoperan. Förutom att medverka i ordinarie konsertprogram ser vi honom i kammarmusikprogram och solokonserter. Senast i Goldberg/Diabelli där han spelade Bachs Goldbergvariationer och Beethovens Diabellivariationer. Jonas är utbildad i Göteborg, Frankfurt och Köln och delar sin tid mellan jobbet i Umeå och familjen i Tyskland.

Mer dans i februari:

12 februari kl 13 och 15: Kiseldalen, Kompani Giraff: ett utsålt dansäventyr som hyllar upptäckarglädjen och passar alla åldrar.

14 februari kl 19: Pianotopografier, utsåld rörelsepoesi av Kenneth Kvarnström och fyra briljanta dansare. 

16 februari kl 19: Postmodern Cool , Jazznostalgi, postmoderna teorier och en stor portion humor signerat koreografen Inés Belli.
Även i Skellefteå, SARA Kulturhus 13 februari.

Boka recensionsbiljett i tid, malin.lindberg@norrlandsoperan.se.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt