2021-10-13 06:30Pressmeddelande

Dans på 15 olika språk skapas av publiken

I KOREOGRAFIN är det inga dansare på scenen utan publiken skapar koreografin tillsammans. Våren 2017 gjordes föreställningen senast på Norrlandsoperan men då enbart på svenska. I den uppdaterade versionen 2021, ges koreografin i hörlurar på 15 olika språk vid fyra tillfällen söndag 17 oktober på Norrlandsoperans Studioscen.

KOREOGRAFIN ges på följande språk: arabiska, dari, engelska, finska, kurdiska (sorani), meänkieli, nordsamiska, pashto, persiska, romani (arli), ryska, somaliska, svenska, sydsamiska eller turkiska. Oavsett språk så kan alla 7-100 år, delta tillsammans och följa samma instruktioner.

Föreställningen är skapad av Johanssons Pelargoner och dans och ingår i EU-finansierade Dancing in your shoes, ett treårigt projekt där Norrlandsoperan som enda nordiska partner utforskar nya sätt att uppleva och skapa dans, genom till exempel inspirationsträffar, filmvisning, föreställningsbesök, samtal och rörelseworkshops.

Med dansens hjälp vill projektet skapa förståelse och respekt över identitets-, generations- och kulturgränser, skapa en känsla för hur det är att vara någon annan en stund, men också själv bli bekräftad för den man är. Dancing in your shoes är också ett sätt att bredda mångfalden i publiken och involvera fler i skapandet av ny dans och därigenom bidra till dansens utveckling och kvalitet, lokalt men också internationellt.

Mer information om KOREOGRAFIN och  projektet Dancing in your shoes:
Linda Wiklund, dansproducent, linda.wiklund@norrlandsoperan.se

Dans med Skellefteås medborgare i fokus

Just nu och till och med vecka 43, driver danskonsulentverksamheten vid Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, ett communitydansprojekt med Skellefteås medborgare i fokus.Vi är Skellefteå – för alla Skellefteåbor, från barn till senior.

Grupperna i Skellefteå leds av dansaren och koreografen Mikael Strid som i många år arbetat i flera communitydansprojekt – en metod för att erbjuda icke-dansare en möjlighet att uttrycka sig med dans och utgår från invånarna på en specifik plats och lyfter fram deras berättelser. Vi är Skellefteå ämnar låta medborgarna ge sin bild av vad nya Sara kulturhus betyder för dem, vilka förväntningar som finns och vilka berättelser som ligger till grund för det kulturliv som staden hittills skapat.

Gruppträffarna pågår just nu och till och med vecka 43 enligt följande: 

Måndagar: Anderstorp danssalar kl 18-19.30, tisdagar: Bergsbyskolans gymnastiksal kl 8.20-9.20 och Hallen, Nordanå kl 18-20, torsdagar: Folkets hus i Boliden kl 16.30-18,  lördagar: Mullberget, Skellefteå dans och balettförening kl 10.30-12.15.

Mer information om Vi är Skellefteå: Anna Cedergren vik. dansproducent, anna.cedergren@norrlandsoperan.se. För att bevaka någon av träffarna kontakta Mikael Strid: 070-485 05 12.

 
Dessutom:

På Norrlandsoperan:
Jubileumsquiz i Elektras bistro, torsdag 14 oktober kl 19.00. Norrlandsoperans symfoniorkester fortsätter sitt 30 årsfirande med ett musikquiz där frågorna spelas live av Avatarkvartetten ur orkestern. Ny chans och nya musikfrågor torsdag 21 oktober.

Operan Macbeth spelas fredag 15 oktober kl 19 och söndag 17 oktober kl 15.

Norrbotten NEO besöker i Konsertsalen tisdag 19 oktober kl 19, med Re-take New Sweden. Dirigent Petter Sundkvist leder ett program med kompositioner av idel, ädla svenska kvinnliga tonsättare.

På turné: Landets första jämställda, professionella storband Elaria Orchestra, äntrar jazzscenerna med hög konstnärlig kvalitet, energi och spelglädje. Erika Hammarberg dirigerar på Umeå Jazzstudio torsdag 14 oktober kl 20 och Sara kulturhus i Skellefteå, fredag 15 oktober kl 19.

Göteborg Baroque turnerar i länet med Bach möter Bach, Skellefteå landskyrka 19 okt kl 19 och Nordmalings kyrka 20 oktober kl 19. 

----------------------------

Recensionsbiljetter: malin.lindberg@norrlandsoperan.se

----------------

 Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.

Kontaktpersoner

Petra Kangas
Kommunikations- och försäljningschef
Petra Kangas
Malin Lindberg
Marknadsförare
Malin Lindberg
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund