2023-08-16 06:00Pressmeddelande

Biljettsläpp på Norrlandsoperan

Nu har biljetterna för nästa säsong på Norrlandsoperan släppts. Några axplock från höstens program är operan The Death of Klinghoffer som sätts upp för första gången någonsin i Sverige. Konsertsalen fylls med en mix av kontemporära och klassiska stycken på torsdagskvällarna. Dansintresserade har ett fullspäckat program framför sig med bland annat det episka verket Remachine.

– Vi har en väldigt spännande start på säsongen med bland annat uruppförandet av dansföreställningen Remachine av stjärnkoreografen Jefta van Dinther och så amerikanske minimalisten John Adams kontroversiella The Death of Klinghoffer. Det kommer bli en säsong där dåtid, nutid och framtid hela tiden samspelar och ger publiken helt unika upplevelser, säger Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan..

En liten men storslagen Hamlet och Sverigepremiär av modern opera med kontroversiell historia
Operahösten på Norrlandsoperan inleds med Shakespeares klassiker Hamlet i operakostym, en liten opera om en storslagen och tidlös berättelse för alla, som spelas 29, 30 och 31 augusti. I Norrlandsoperans och Suitcase Operas uppsättning av Hamlet möter publiken två sångare som med hjälp av fyra dockor som med lätthet och humor introducerar en av historiens viktigaste pjäser i operaform. 

Den 8 oktober är det Sverigepremiär med höstens stora opera, The Death of Klinghoffer. Operan med musik av John Adams och libretto av Alice Goodman möttes av rekordstora protester när den sattes upp i början av 90-talet i New York. Anledningen var att den tycktes visa en ensidig och moraliskt tvetydig bild av den sanna händelsen som operan bygger på. Sedan premiären har operan spelats på flera platser runtom i världen och uppfattas idag som ett våra viktigaste kontemporära operaverk. På Norrlandsoperan i Verena Stoibers regi blir operan en direktsänd TV-talkshow där vi får möta både besättning, passagerare och terrorister som gäster.

Konsertsalen med Norrlandsoperans symfoniorkester
Ett starkt program för torsdagskonserterna väntar med Norrlandsoperans symfoniorkester som inleds med Öppningskonsert den 31 augusti där den uppskattade violinisten Ellinor d'Melon återbesöker Umeå. Följande konsert bjuder in den världsberömde jazzpianisten Aaron Diehl som spelar Florence Price under konserten Eldfågeln.

Gediget program drar igång danshösten
Redan inför sommaren 2023 genomfördes ett pilotprojekt av den interaktiva husvagnsparken Meningen med Livet av konstnärsduon Tove Berglund och Ludvig Daae på Ön i Umeå. Nu är den tillbaka på riktigt och kan besökas 23 augusti på Granö Beckasin och 25-26 augusti på trädgårdskafét Eljest på Ön i Umeå där besökarna av parken själva röra sig runt bland husvagnarna och utforska dess innehåll.

Sedan 1-2 september är det dags för urpremiär av det storslagna verket Remachine, skapad av en landets mest uppmärksammade koreografer, Jefta van Dinther. Verket utforskar samspelet mellan människa och maskin. Glitter och glamour med D.I.S.C.O av Josépha Madoki 13 september. Lyssna med ögonen och se med öronen under den spännande festivalkvällen EAREYE av Alma Söderberg den 30 september.

Ljudlig konst av Åsa Stjerne i Vita kuben
Åsa Stjernes utställning Soundings i Vita kuben mellan 8 september och 5 oktober. Utställningen bygger på bathymetriska data från den så kallade Ryderexpeditionen sommaren 2019, en vetenskaplig expedition som gjordes vid är ett av jordens mest otillgängliga områden, Ryderglaciären på norra Grönland.

För recensionsbiljetter, kontakta pressbiljett@norrlandsoperan.se 

Mer om höstens föreställningar på Norrlandsoperan: https://norrlandsoperan.se/forestallningar

 Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Relaterad media