2014-11-27 10:32Pressmeddelande

Biljettsläpp för Figaros bröllop

null

Vårens opera glittrar av vatten och dryper av humor. En förvecklingskomedi av Wolfgang Amadeus Mozart som i vår version utspelar sig i framtiden, närmare bestämt år 2068.
Fredag 28 november släpper vi biljetterna till Figaros bröllop och vårens övriga föreställningar på NorrlandsOperan.

Operan Figaros bröllop utspelar sig under ett enda dygn i greveparet Almavivas futuristiska villa Aguas Frescas i Sevilla. Och vilket dygn sedan! Bröllopet mellan Figaro och Susanna, båda tjänstefolk hos greveparet, står för dörren, men frågan är om de någonsin får varandra. I vägen står självaste greven som har ett gott öga till Susanna. Vad han inte vet är att hon, tillsammans med grevinnan och Figaro, konspirerar för att avslöja hans nedriga planer…

Wolfgang Amadeus Mozart skrev musiken till operan 1786 med text av Lorentzo da Ponte efter Pierre Augustin Caron de Beaumarchais komedi La mariage de Figaro. På NorrlandsOperan förflyttas handlingen från ett soligt 1700-tal, till ett torrlagt 2068. Klimatförändringarna är ett faktum och utanför Almavivas villa är det öken. I ett samhälle där de rika inte längre mäter rikedom i guld – där briljerar vår greve med vatten.

Figaros bröllop är en komedi, men här finns också rum för eftertanke. Regissören Linda Mallik:
– Mozart berättar med charm och glädje hur några människor klarar sig igenom en oerhört komplicerad dag. Med ett skratt genomskådar han makten!

Premiären sker 26 februari. Mer information om föreställningen hittar du på vår hemsida.


NorrlandsOperans Symfoniorkester inleder med två jubilarer

Symfoniorkestern inleder säsongen med att fira två av Nordens främsta tonsättare, 150-åringarna Jean Sibelius och Carl Nielsen. Konsertprogrammet i januari fortsätter därefter med musik av bland andra Dvorák, Brahms och Sjostakovitj. I februari väntar musikaltoner och filmisk rymdodyssé när trombonlegenden Ian Bousfield gästar Umeå för första gången som både dirigent och solist. I maj står Tjajkovskijs ukrainska folklore på programmet framförd av sopranen Sarah Fox. Ett av Sveriges mest älskade kör- och orkesterverk, Förklädd Gud, rundar av konsertvåren.

Dansföreställningar för alla smaker
Dansvåren inleds med dansstilarna popping, tutting och waving som i Erik Linghedes HOLD blir en ömsint dialog mellan dansarna Anton Borgström och Robin Sundberg. Därefter firar Norrdans 20-årsjubileum genom att bjuda på À la carte - tre smakfulla dansrätter med verk av koreograferna Mats Ek, Anthony Missen, Yossi Berg & Oded Graf. Vårens sista dansföreställning är Kenneth Kvarnströms Sofa(r).

Groove, skärpa och kraft för de mindre
I vår får våra yngre besökare uppleva dans och musik i flera former. Humor och udda instrument blir det i föreställningen Ika, skrot och blås med skådespelaren Ika Nord tillsammans med skrotinstrumentalisten Erik Petersén och sex musiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester. Arkeolog 8s framför sin uppkäftiga, urbana dans, och i dansföreställningen Lucy handlar det om att ta plats. Sång, rytm och rörelse för de allra yngsta blir det i Sinnenas spektakel med Ensemble Yria, och i Minna Krooks Faunan handlar det om oss och djuren.

Vita kuben
Utställningarna i Vita kuben är programsatt av amerikanska Mary Coble som dessutom är en av de medverkande konstnärerna. I hennes Space for Resistance används performance och installationer för att undersöka olika uttryck av motstånd utifrån en queer position.

Hela vårprogrammet finns att läsa på vår hemsida: www.norrlandsoperan.se

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. NorrlandsOperan är stolt medskapare i programmet för kulturhuvudstadsåret Umeå2014.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck