Den 22 och 24 mars kl 19.00 kommer en av Greklands främsta koreografer, Christos Papadopoulos, till Norrlandsoperan i Umeå. Med sig har han vårens dansigaste och mäktigaste scenkonstupplevelse, episka Larsen C. Innan dess premiär för Sindri Runuddes Sälskap fredag 17 mars kl 18.
Sindri Runudde är en svensk och internationellt baserad dansare och koreograf, utbildad i nycirkus vid Stockholms konstnärliga högskola. Han arbetar inom olika fält av ljud- och bildkonst likväl som med koreografiskt material. Som frilansdansare har Sindri arbetat för koreografer och kompanier så som Stina Nyberg, Carl Olof Berg, Skånes Dansteater, Ben Wright och Candoco Dance.
Föreställningen Sälskap beskrivs som en barnföreställning för vuxna med ett stort allvar för de små. I ett scenrum fyllt av handblåsta glaspärlor, paljetter och låtsaspäls leker föreställningen med idén att vara någon annan eller något annat. Kanske en säl?
Premiär för Sälskap i Studioscenen fredag 17 mars kl 18. Premiärmingel och introduktion i Norrlandsoperans foajé kl 17.00. Föreställningen spelas även lördag 18 mars kl 15.00.
För recensionsbiljett: pressbiljetter@norrlandsoperan.se
10 000-åriga Larsen C är en jättelik hylla av is i Antarktis, uppkallad efter den norska valfångaren, kapten Carl A. Larsen. Ishyllan rör sig ständigt, men samtidigt så långsamt att det inte kan uppfattas av de mänskliga sinnena. I Christos Papdopoulos föreställning Larsen C, stämmer människokroppar in i samma eviga takt som ishyllan och i en drömliknande sekvens framstår de alltmer som överjordiska. Eller precis som ett polarlandskap.
– Larsen C är en metafor för livet som går framåt, för det som är oövervinnerligt, säger koreografen.
Föreställningen är vårens dansigaste och mäktigaste scenkonstupplevelse på Norrlandsoperan. Av tidigare publik har den rätt och slätt kallats ett mästerverk.
För recensionsbiljett: pressbiljetter@norrlandsoperan.se
Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.