2017-06-21 11:43Nyheter

​NorrlandsOperans chefdirigent Elim Chan utnämnd till förste gästdirigent för Royal Scottish National Orchestra

null

- Elim Chan är en av nutidens mest intressanta unga dirigenter, hon uppmärksammas över hela världen och är omtyckt av såväl publik, musiker som recensenter. Vi är oerhört glada att få välkomna henne till Umeå efter sommaren, säger Kjell Englund som är vd och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan.

Hongkong-födda Elim Chan blev i december 2014 den första kvinnliga vinnaren någonsin av den internationella dirigenttävlingen Donatella Flick Conducting Competition. Som ett direkt resultat av detta utsågs hon till assisterande dirigent för London Symphony Orchestra för säsongen 2015/16. Hon togs ut till Dudamel Fellowship programme tillsammans med Los Angeles Philharmonic under 2016/17.

I augusti 2017 tillträder Elim Chan som chefdirigent för NorrlandsOperan. När hon gör sin första konsert tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester står bland annat Tjajkovskijs femma på programmet men kvällen inleds med Garden of Delights av B Tommy Andersson. Det är ett verk som uruppfördes som beställningsverk av NorrlandsOperan 2011 och sedan dess har det blivit ett mycket framgångsrikt stycke i svensk orkesterrepertoar. Garden of Delights blir ett sätt för Elim Chan att lära känna svensk musik.

Det var tidigare i år som Elim Chan dirigerade Royal Scottish National Orchestra för första gången. Och ömsesidigt tycke mellan musikerna och Chan uppstod varpå orkestern bad om ett mer formaliserat, långsiktigt samarbete med dirigenten. Elim Chan efterträder Thomas Søndergård vid Royal Scottish National Orchestra från och med 2018. 


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck