2014-03-03 10:07Nyheter

Musik- och berättarföreställning med samisk översättning på tre språk

null

Premiär för Giron sámi teáhters föreställning Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år den 5 mars på NorrlandsOperan. Föreställningen är en resa genom tid och rum och berättar om hur den samiska och svenska historien vävts samman på gott och ont.

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år skildrar olika möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till idag. Föreställningen ger en bild av det samiska folkets historia och idévärld samtidigt som den pekar framåt, mot en ny generation samer. I föreställningen används både nordsamiska, sydsamiska och svenska.

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år
har premiär på NorrlandsOperan 5 mars och spelas i Black Box vid totalt fem tillfällen och åker sen vidare på turné i Sverige, Finland och Norge.

Om du vill veta mer om föreställningen eller intervjua ensemblen, kontakta marknadsavdelningen så hjälper vi dig.

Föreställningen är en del av projektet Rock art in Sápmi och produceras i samarbete med River Stories, Giron Sámi Teáhter, Kiruna och Beaivváš Sámi Theatre, Kautokeino, Dramaten och Norbotten Neo.
Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck