2017-11-13 09:00Nyheter

Debut på NorrlandsOperan för umeåsopranen Åsa Jäger

null

Umeåfödda Åsa Jäger är solist när NorrlandsOperans Symfoniorkester spelar musik av Wagner, Stenhammar och Tarrodi. I mötet mellan dessa tre tonsättare träder naturen fram – i tre olika skepnader. På pulten står världsdirigenten Patrik Ringborg. Konserten Wagner och Stenhammar ges 16 november på NorrlandsOperan i Umeå.

- Åsa har en alldeles unik röst och ett sällsamt uppriktigt uttryck. Det är hög tid och väldigt roligt att umeåpubliken nu får stifta bekantskap med hennes artisteri, säger musikchef Elisabet Ljungar.

Vid Åsa Jägers debut på NorrlandsOperan sjunger hon Wagners Wesendonck Lieder, på svenska i en splitterny översättning av kvällens dirigent Patrik Ringborg. På programmet står också Wilhelm Stenhammars Serenad för orkester - ett nationalromantiskt paradnummer. Naturen var en central inspirationskälla för både Wilhelm Stenhammar och Richard Wagner. Det är den även för den svenska tonsättaren Andrea Tarrodi som inleder konserten med sin Ascent, en musikalisk resa som till stor del utspelar sig under vatten.

Andrea Tarrodi (född 1981) ägnar sig förutom åt att komponera musik också åt simning. Hon har de senaste åren varit hustonsättare både åt Sveriges Radio och Västerås Sinfonietta. Ascent skrevs som beställningsverk åt Norrköpings Symfoniorkester och stycket skildrar den spännande kontrasten mellan natur och stad.

Åsa Jäger är uppvuxen i Holmsund och examinerades från Operahögskolan i Stockholm 2015. Samma år fick hon Svenska Wagnersällskapets Bayreuthstipendium. I fjol var hon en av finalisterna i Wilhelm Stenhammar International Music Competition och sjöng då tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. På nyårsafton framträder hon vid Blåsarsymfonikernas årliga nyårskonsert på Musikaliska i Stockholm.

Läs mer om konserten här.

Wagner och Stenhammar
Tor 16.11 kl 19.00, Konsertsalen NorrlandsOperan i Umeå
Dirigent Patrik Ringborg
Solist Åsa Jäger, sopran
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Andrea Tarrodi Ascent
Richard Wagner Wesendonck Lieder
Wilhelm Stenhammar Serenad 

____________

Presskontakt: helene.safstrom@norrlandsoperan.se


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck