Just nu skapas en helt ny dansföreställning för bäbisar och deras vuxna på Norrlandsoperan. Det är danskollektivet Nomodaco, årets hemvändarresidens, som med hjälp av provpublik försöker ta reda på vad barnen egentligen gillar. Resultatet - Under - presenteras som färdig föreställning 31 januari och 1 februari 2018 på Norrlandsoperan.
-------------------------
Pressinbjudan: Välkommen att besöka öppet rep med provpublik torsdag 14.12 kl 9.30-10.00 i B-salen. Det finns möjlighet till foto/film och intervju direkt efter föreställningen. Anmälan till: helene.safstrom@norrlandsoperan.se
--------------------------
Danskollektivet Nomodaco, med rötter i Umeå, är årets hemvändarresidens. Dans i Västerbotten bjuder varje år in utflyttade dansare och koreografer från Västerbotten hem till sin ort för att skapa i residens, det vill säga att arbeta, repetera och ta fram en ny dansföreställning.
– Jag är så glad att vi kan stötta skapandet av vår allra första bäbisdansföreställning! Nomodaco har arbetat tillsammans med Norrlandsoperans ateljéer, bland annat kostymavdelningen, med att hitta miljövänliga tyger och annan rekvisita som talar till barnens alla sinnen - det kommer att bli en helt underbar föreställning, säger danskonsulent Clara West.
Nomodaco möter i sin nya produktion den allra yngsta publiken, från 4 månader till 1 1/2 år och deras medföljande vuxna. Publiken välkomnas att tillsammans med två dansare upptäcka ett föränderligt rum, där kroppar, tyg och ljus dansar. Här ryms små och stora underverk – och de största undren är såklart barnen i publiken.
Med Under vänder sig Nomodaco också i hög grad till de vuxna. Koreograferna Carolina Bäckman och Tove Skeidsvoll önskar att föreställningen kan ge föräldrar och barn tid och rum att vara tillsammans på sätt som kanske inte annars ryms i vardagen.
– Vi har utgått från att små barn är oerhört uppmärksamma. Allt kan vara viktigt, spännande och hänga ihop på sätt som inte verkar logiska från ett vuxenperspektiv. Detta skapar en annorlunda dynamik jämfört med ”vanliga” föreställningar. Som dansare måste vi vara oerhört lyhörda för vår publik, berättar de. Vår förhoppning är att barnen kan föreslå nya sätt att uppmärksamma och förhålla sig till omvärlden på.
Arbetet med föreställningen har utgått från begreppet Antropocen, en term som av forskare används för att definiera den nuvarande tidsåldern – en geologisk epok där människoarten på ett oåterkalleligt sätt påverkar vår planet. Nomodaco berättar att de genom den konstnärliga processen fått en djupare förståelse för detta begrepp och att det både inspirerat och berört.
– Genom rörelse har vi jobbat med att förkroppsliga processer som finns i naturen, exempelvis rötters kommunikationssystem och isars nedsmältning. Det fysiska arbetet, i kombination med att läsa teorier och texter om Antropocen och bäbisars uppfattningsförmåga, har gett oss en större förståelse för att vi som individer inte kan separera oss från jorden.
Danskollektivet Nomodaco arbetar i residens på Norrlandsoperan under sammanlagt två veckor. Premiären av Under sker på ZebraDans i Stockholm 20 januari 2018, därefter visas den på NorrlandsOperan.
Läs mer om Hemvändarprojektet och Dans i Västerbotten här.
UNDER
Onsdag 31 januari kl 11.00 och kl 13.00 och Torsdag 1 februari kl 11.00 och kl 13.00.
Plats: Norrlandsoperan Umeå
Koreografi: Carolina Bäckman och Tove Skeidsvoll
Dans: Andrea Deres, Carolina Bäckman
Scenografi och Kostym: Maline Casta
Kompositör: Johannes Burström
Ljusdesign: Tobias Leira
Producent: Emmy Astbury
En samproduktion mellan Norrlandsoperan/Dans i Västerbotten och ZebraDans. Genomförs med stöd av Umeå Kommun, Statens Kulturråd och Konstnärsnämnden.
_______________
Presskontakt: helene.safstrom@norrlandsoperan.se
Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.