2021-02-02 06:43Pressmeddelande

Framtidens arbetsverktyg - svensk industri och teknikbolag startar utforskande innovationsprojekt inom förstärkt verklighet

Siemens Energy
ser att AR erbjuder stora möjligheter till effektivisering av deras
verksamhet, t.ex. via intuitiv träning/instruktioner och förbättrad distanssupport både
internt och externt. Illustration
: Fotograf
Ristenstrand
/ Siemens EnergySiemens Energy ser att AR erbjuder stora möjligheter till effektivisering av deras verksamhet, t.ex. via intuitiv träning/instruktioner och förbättrad distanssupport både internt och externt. Illustration : Fotograf Ristenstrand / Siemens Energy

Inom ramen för ett nytt innovationsprojekt, Augmented Operator, samlas nu en grupp svenska forskare, industri- och teknikbolag för att utforska möjligheterna med nästa generation av förstärkt verklighet (AR). Med hjälp av den senaste molntekniken syftar projektet till att lösa problem som formulerats av industribolag, bl.a. Siemens Energy och Saab.

Transformationen mot Industri 4.0 sker med ökad hastighet då Covid-19 pandemin tvingat företagen att anamma digitala lösningar i snabbare takt. Industrin är dessutom sedan innan datadriven och värden skapas numera genom att fånga in, analysera och agera på stora mängder data. Förstärkt verklighet, eller augmented reality (AR), ger stora möjligheter att skapa ett gränssnitt mellan så kallade digitala tvillingar och operatörer i verksamheten. Det kan handla om allt från montering, analys av testresultat till support och service. Tekniken används redan idag på många större företag men har ännu inte nått sin fulla potential bland annat på grund av begränsningar i hårdvaruprestanda.

- Vi ser framförallt möjligheter att snabbare träna nya montörer att bli självgående. Med AR kan montörerna ha med sig arbetsinstruktioner där arbetet ska göras vilket innebär lägre kognitiv belastning, säger Jesper Birberg, produktionsingenjör på Saab.

- AR har testats i piloter, men olika begränsningar i både hårdvara och mjukvaror har stoppat implementering, säger Michael Blomqvist, programchef inom produktionsdigitalisering på Siemens Energy. Förhoppningen är att vi inom ramen för detta projekt kan hitta rätt teknisk lösning och kunna realisera våra idéer.

Den senaste utvecklingen inom molnteknik och snabba trådlösa nätverk som 5G gör att det nu är möjligt att göra alla tunga beräkningar på en server och interaktivt strömma innehåll till användaren. Detta betyder att prestanda inte längre är ett problem och möjligheterna för nya spännande applikationer är väldigt stora.

- Vi initierade detta projekt då vi ser stora möjligheter med både AR och strömmad interaktiv 3D-visualisering. Genom att utgå från industriföretagens problem så säkerställer vi att det finns en marknad för resultatet, säger Thomas Rydell en av grundarna av visualiseringsföretaget Interspectral.

Att Augmented Operator startas just nu beror på flera anledningar. Dels är AR under ständig utveckling och 2021 spås bli ett viktigt år för tekniken. Pandemin har också inneburit att verksamheter helt eller delvis tvingats stänga ned vilket skapar stort utrymme för innovation, forskning och utveckling. Förutom att skapa nya sätt att arbeta inom den tillverkande industrin finns förhoppningen om att projektet kan leda till nya produkter och tjänster inom AR och visualisering.

Kontakt:

Thomas Rydell, medgrundare Interspectral
070 – 773 17 09
thomas.rydell@interspectral.com

Felicia Lai Jakobsson, processledare Visual Sweden
076 – 240 02 45
felicia.lai.jakobsson@liu.se

Projektet drivs inom innovationsinitiativet Visual Sweden och är initierat samt leds av företaget Interspectral. Deltagare är Combitech, Image Systems, Linköpings universitet, Saab, Siemens EnergyVobling och Voysys. Projektet stöttas även av teknikbolag som NVIDIA och Ericsson.

More information i english. 

#augmentedoperatorOm Norrköping Science Park & Visual Sweden

Visual Sweden är ett initiativ med bas i Östergötland, inriktat på att främja innovation och regional tillväxt inom området visualisering och bildanalys. Centrala aktörer är Region Östergötland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Linköpings universitet, ett flertal statliga institutioner och verk som SMHI, NFC och FOI samt ett 70-tal mindre, medelstora och stora företag.