2019-03-14 08:00Nyheter

Lina ny projektledare på NOSP - kopplar samman ny teknik med kultur

Lina Johansson, projektledare för RÖDIKK.Lina Johansson, projektledare för RÖDIKK.

Lina, välkommen till oss på Norrköping Science Park! Hur känns det?
 
– Roligt, spännande och utmanande att få chansen att jobba med två av mina stora intressen, kultur och tillämpningar av ny teknik. Det känns lite som att komma hem. Jag har fått världens roligaste jobb.
 
För de som inte känner dig, vem är du? 

– Vetgirig musikälskande kulturtant. Teknik- och vetenskapsnörd som lika gärna spelar TV-spel som att läsa böcker.
 
Vad har du för bakgrund? 
 
– Jag tog examen från Kultur, samhälle och mediegestaltning på LiU år 2006. Var sedan med i arbetet med att bygga upp Norrköpings Visualiseringscenter C där jag senare jobbade med att producera utställningar och utveckla interaktiva installationer tillsammans med forskarna på LiU och RISE Interactive. Drev sedan under många år eget företag inom utställningsproduktion och konceptutveckling med fokus på digitala interaktionslösningar för kulturinstitutioner och kommersiella miljöer runt om i Sverige. Världsarvet Falu Gruva, Svenska Institutet, Vallastaden 2017, Livrustkammaren, Textilmuseet i Borås, Världsarvet Ölands södra udde, Konstfrämjandet och Arbetets museum är några exempel. På senare år har det blivit en hel del undervisning i utställningsproduktion på LiU och Mälardalens högskola. 
 
Men nu är du här hos oss, vad blir din roll här på Norrköping Science Park?
 
– Att driva klustret RÖDIKK - Region Östergötlands Digitala Kulturkluster som samlar kulturaktörer, forskare, studenter, företag och innovatörer i regionen. Digitalisering är vår tids största samhällsomvandlare. Vi är mitt i en spännande tid där både möjligheter och utmaningar skapar stort utrymme för innovation och att tänka nytt. Min roll blir att driva på utvecklingen, utforskandet och kunskapsutvecklingen om hur ny digital teknik kan användas för att förmedla, gestalta och tillgängliggöra kulturarvet och scenkonsten i Östergötland. Självklart i nära samspel med klustrets medlemmar och med utgångspunkt i deras behov.
 
Så, i vilka frågor kan man vända sig till dig för hjälp?
 
– Kompetensutveckling och tips på utbildningar. Att hitta rätt företag eller partner för att göra din projektide till verklighet. Vart rätt kunskap och kompetens finns. Tips på forskning och kontakter i universitetsvärlden. Omvärldsbevakning. Tips på finansieringsmöjligheter. 
 
Vi har kommit en bit in på 2019 nu men vad ser du mest fram emot under resten av året?
 
– Att fortsätta arbetet med att göra Region Östergötland till Sveriges mest innovativa nod för digital kulturarvsförmedling. Hösten 2019 kommer att bjuda på en rad spännande resultat av det innovativa arbete som klustrets medlemmar redan är igång med.
 
 
Kontakt:
 
lina.johansson@nosp.se


Om Norrköping Science Park

Norrköping Science Park (NOSP) är en innovationsmiljö som ligger i anslutning till Campus Norrköping, Linköpings universitet. Hos oss skapas möjligheter för individer och företag att starta, utvecklas och växa, vilket bidrar till såväl affärsmässig framgång som regional attraktivitet och tillväxt. Vi bedriver verksamhet inom flera områden kopplat till forskning, nyföretagande och företagsutveckling. Våra fokusområden ligger främst inom de kunskapsintensiv näringarna med koppling mot visualisering, digitalisering och logistik.

Kontaktpersoner

Fredrik Larsson
Kommunikationsansvarig
Fredrik Larsson
Norrköping Science Park & Visual Sweden