2019-02-11 12:26Pressemelding

Toppklubber fikk fart på farlig tunge fans

To fotball-supportere fra Stoke og Everton kjemper om ballenEverton- og Stoke-supportere kjemper mot hverandre og kiloene i en fotballturnering der mange av Eurofit-lagene deltok. (Foto: Eurofit)

Vålerenga, Manchester City, Rosenborg og flere andre toppklubber har klart å sette fart i overvektige fotball-fans. Fansene selv forteller om et mye lettere liv. Nå skal forskningsprosjektet «Eurofit» rulles ut i hele Europa.

Eurofit er et EU-prosjekt som skal redusere det enorme problemet med overvekt blant middelaldrende menn, en gruppe som nødig blir med på vanlige treningsopplegg.

De er svært utsatt for livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer.
Blant fotballsupportere er det svært mange slike menn.

Siden 2016 har 1100 fotball-supportere fått trene med klubben sin, klubben hjertet banker for. Å få trene bokstavelig talt på hjemmebane, 12 uker nær eller med sine helter, har vært avgjørende for å få dem i gang – og få dem til å fortsette også etter prosjektukene.

Ett år etter treningsprogrammet er det store flertallet både mye mer aktive og har et mye bedre kosthold. De har fått mye bedre helse og har gått ned atskillige kilo – noen opptil 25 kilo.

- Å trene med laget sitt var stort. Trenerne var ekte, og de kunne fortelle virkelige historier fra virkelige hendelser på innsiden av klubben. I tillegg kom elitespillere eller andre klubblegender på besøk; noen ble også med på en trening. Det var stort. Det bygde lagfølelsen, sier Glyn Roberts og Eivind Andersen ved Norges idrettshøgskole. De var to av de hovedansvarlige forskerne for Eurofit i Norge.

- Vi har vist hvor viktig motivasjon er for å få i gang en vanskelig gruppe. Det var avgjørende for å lykkes.

Så langt har 15 toppklubber og supporterne deres deltatt i Eurofit. Nå skal Eurofit rulles ut over hele Europa.

 

KONTAKTPERSONER - Eurofit i Norge
Forsker Eivind Andersen: 900 59514 - Seksjon for coaching og psykologi ved NIH
Professor Marit Sørensen: 995 00 102 - Seksjon for coaching og psykologi ved NIH

 

Noen fakta om Eurofit:

  • EuroFIT = «European Fans in training»
  • Kun menn fra 30 til 65 år deltok. Alle hadde en høy BMI (kroppsmasseindeks), i snitt 33,8. Snittvekt var 111 kg.
  • Deltakerne fikk opplæring om helse og kosthold og deltok i lavintensiv trening.
  • De ble mer aktive, følte seg friskere, spiste bedre, drakk mindre alkohol, fikk lavere blodtrykk og opplevde bedre velvære.
  • I Norge, England, Nederland og Portugal deltok 1100 supportere i samlinger organisert av 15 klubber: Rosenborg, Vålerenga og Strømsgodset, PSV Eindhoven, FC Groningen, SBV Vitesse, ADO Den Haag, Benfica, Sporting Lisbon, Porto, Arsenal, Everton, Newcastle, Stoke og Manchester City.
  • Mer om Eurofit  og resultatene på NIH.no: http://www.nih.no/om-nih/aktuelt/nyheter/2019/februar/farlig-tunge-fans-toppklubbene-far-fart-pa-fansen/

 Om Norges idrettshøgskole

Norges idrettshøgskole (NIH) er en vitenskapelig høgskole og Nordens høyest rangerte utdannings- og forskningsinstitusjon innen idrettsvitenskap. Vårt samfunnsoppdrag er å drive høyere utdanning, forskning og formidling innen et bredt teoretisk og aktivitetssentrert fagområde. Vi tilbyr utdanning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå, og våre studieprogrammer skal dekke samfunnets behov for kompetanse innen idrettsvitenskap. Høgskolen har rundt 1400 studenter og 220 ansatte fordelt på fem fagseksjoner, seks administrative avdelinger og to forskningssentre. Alle NIHs bygg og idrettsanlegg er lokalisert i Oslo, med Songsvann og Nordmarka som nærmeste nabo. Se www.nih.no

Kontaktpersoner

Kjetil Grude Flekkøy
Rådgiver
Kjetil Grude Flekkøy