2018-11-19 12:20Nyheter

Glad White monday!

Som ni säkert redan känner till infaller Black friday dagen efter tacksägelsedagen och är USA:s största shopping- och readag. När fenomenet nådde Sverige 2013 ökade näthandeln med 100 % jämfört med en vanlig fredag och året därpå visade siffrorna på en ökning på över 50 % jämfört med föregående år.

White monday skapades som en motpol till Black friday. White monday infaller samma vecka och handlar om att istället uppmuntra till en cirkulär ekonomi som inte bidrar till mer avfall. Det innebär bland annat om att se till att återvinna samtliga delar av en produkt för att säkerställa att allt går att återanvända så att inga resurser går till spillo. Det handlar även om att reparera produkter som går sönder istället för att köpa nytt eller att sälja vidare produkter i stället för att slänga.

Våra enkla tips för en cirkulär livsstil

Sälj vidare dina använda saker:
Den där sodastreamern du investerade i var en god idé men nu har den stått och dammat i förrådet i fem år och du vet innerst inne att du aldrig kommer att använda den igen. Sälj vidare dina ägodelar som inte kommer till användning så att någon annan kan nyttja dom. 

Köp begagnat:
Är du på jakt efter en ny sodastreamer. Ta en kik på din lokala second hand eller på byt- och säljsajter innan du åker till en elektronikaffär.

Ge bort istället för att slänga:
Den här punkten är svår trots att det egentligen är en sådan enkel sak att göra. Släng inte dina gamla kläder, ljusstakar, eller hörlurar. Någon annan kanske tycker dessa mojänger är mer värdefulla än vad du tycker. Lämna in det på en närliggande second hand eller hör efter med människor i din närhet om någon vill ta över dina slitna jeans.

Sopsortera:
Om något är sönder så är det. Då är det bara oschysst att sälja vidare. Men släng inte hela din produkt i brännbart om den består av olika material. Plocka isär beståndsdelarna så att allt kan återvinnas!

Skaffa solceller:
Gå steget längre än återvinning, installera solceller och börja nyproducera. Bli självförsörjande och sälj ditt överskott. Många tror inte att solceller är särskilt produktiva under vintermånaderna men faktum är att vårt svenska klimat är perfekt för solproduktion. Om det blir för varmt försämras effektiviteten i solcellerna då cellerna drabbas av energiläckage. Kalla temperaturer har däremot en positiv inverkan på panelernas solproduktion. Dessutom kan solintaget vara rätt intensivt under vinterdagar då solens strålar reflekteras mot snötäcken. Solceller kräver knappt något underhåll och har en livslängd på 20-30 år och är därmed en riktigt långsiktig investering.

Är du redo att ta steget? Följ länken för att lära dig mer om solceller och hur du kan bli självförsörjande!

 


Om Nordic green Energy Press

Nordic Green Energy grundades år 2000 och är Sveriges mest erfarna gröna elbolag. Bolaget erbjuder grön el och gröna energilösningar till privatpersoner, företag och kommuner. Nordic Green Energy ägs av norska Troms Kraft AS och har ett systerföretag i Finland. Idag har bolaget ca 60 medarbetare i Norden. www.nordicgreen.se


Kontaktpersoner

Mikael Söderman
Sverigechef
Mikael Söderman