2020-04-29 11:39Bloggpost

Nu kommer värmen! Dags att tänka på kylan

null

Hur varmt får det egentligen vara inomhus på sommaren? Har du som arbetsgivare förberett er arbetsplats inför sommaren? Vi har iordningställt en guide här!

 

Även om april håller hårt i ryktet om att leverera ostabilt väder med frost den ena dagen och värmebölja den andra, kan vi med kvittot i handen säga att maj är betydligt snällare och bjuder på den första sommarmånaden. Historiskt sett är det standard med luftkonditionering i andra länder medan det i Sverige inte varit en nödvändighet, något som att håller på att förändras tillsammans med klimatet som blir varmare och varmare. Vi kommer få se fler somrar likt 2018, där värmeböljan sträckte sig över hela landet. Därför är det läge att börja tänka på hur du ska kyla din fastighet redan nu.

Vem har egentligen ansvaret på en arbetsplats för ett schysst klimat?

Du som arbetsgivaren har i regel huvudansvaret för att se till att klimatet i arbetslokaler följer reglerna. Att kontrollera och åtgärda klimatet hör till det löpande skydds­arbetet på arbets­platsen enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1). Men även fastighetsägare och byggherrar och projektörer har ett ansvar.

Det är faktiskt viktigare än vad man tror med rätt temperatur på rätt plats. Varför? Jo, för vi som människor upplever obehag även vid små avvikelser uppåt från den ideala temperaturen. Värme är också en verklig fysisk belastning för kroppen. Det innebär bland annat ett mer­arbete för hjärtat. I kombination med tungt arbete och/eller hög luftfuktighet kan hög värme därför bli skadlig. Dessa temperaturer ser vi förekommer inom till exempel livsmedels- och metall­industrin.

Höga temperatur kan medföra obehag i form av hud­rodnad, huvud­värk, retlig­het och illamående, men olika individer reagerar olika på värme­belastning. I en varm omgivning ökar kroppen sin värmeavgivning för att uppnå värmebalans. Det sker genom att kroppens ytliga blod­kärl utvidgas och att blodflödet till huden ökas. Även svettning bidrar till ned­kylning av kroppen, det gör att vi förlorar mycket vätska och en del salt. Svettas kan vi göra på stranden men gärna inte på jobbet, kan nog de flesta hålla med om.

Olycksfallsrisken ökar vid hög värme
Även arbetsförmågan påverkas eftersom hög värme inverkar på både kropp och sinne. Kroppens naturliga svar på hög värme är att sänka arbets­takten för att minska kroppens värme­produktion. Uppmärk­samhet och omdöme försämras och olycksfalls­risken ökar. Humöret påverkas av värmebelastningen på samma sätt som av annan stress. Vi sammanfattar det som att rätt temperatur på rätt plats säkerställer att din personal mår bra vilket bidrar till att de kan fortsätta jobba effektivt. Det blir en win-win situation.

Det är lika viktigt med värme under de kalla månaderna
Ovan har vi bara nämnt hur viktigt det är att hantera värme, men när vi går igenom vilka kyllösningar som passar er fastighet konsulterar vi även huruvida vi kan använda samma aggregat till att värma upp fastigheten under vinterhalvåret. Precis som värme kan kyla vara påfrestande för din arbetsmiljö, kan låg temperatur exempelvis ge ergonomiska problem.

Nu till guiden, hur går det egentligen till?

Såhär går det mer eller mindre till när du som kund upptäcker att ni har ett behov!

  1. Du ringer till ditt närmaste TESAB företag (vi finns för närvarande på 30 orter i Sverige med över 300 medarbetare) och förklarar ditt behov, och lite övergripligt hur stor fastigheten är och om det är panik. Men var gärna ute i god tid!
  2. Vi bestämmer möte hos er för att se vilken lösning som passar bäst för er. Det vi tar med i beräkningarna är bland annat hur stor fastigheten är, hur många personer som vanligtvis befinner sig på kontoret, hur ljusintaget är från fönster och dörrar, vilken belysning ni har i taket och hur många rum som ska anpassas. Vi kommer anpassa dimensioneringen av aggregatet utefter detta. Vi försöker även alltid att försöka anpassa så det blir en lösning med så litet ekologiskt avtryck som möjligt enligt vår hållbarhetspolicy.
  3. Vi behöver även titta runt och omkring fastigheten då vi ofta behöver sätta en utomhusdel, vart kan vi installera aggregatet? På taket eller väggen? Många frågor men vi har koll.
  4. När vi är tillbaka på kontoret igen tar vi fram en teknisk design och en offert med prisbild. Detta levereras vanligtvis inom en vecka efter besöket.
  5. När ni tagit ert beslut påbörjar processen. Vi ansvarar för att beställa material och därefter installera. Generellt tar leveransen för ert material cirka tre veckor, men det kan vara snabbare och en aning längre leveranstid beroende på olika faktorer.
  6. Själva genomförandet på plats tar cirka 1 - 2 dagar. Större projekt kan ta längre tid! Vi informerar såklart innan hur lång tid vi beräknar vara på plats.
  7. Beroende på vilken installation du gör följer vi upp och ser till att allt rullar på som det ska.

Denna guide går självklart att applicera om du är privatperson och överväger att installera en värmepump.

Kallt välkomna att kontakta oss!

Källa: Arbetsmiljöverket


Om Nordic Climate Group

TESAB-kedjan är ett rikstäckande franchisesystem som består av kylföretag inom kyla och värme. Vi har över 300 anställda och bland våra kunder finns såväl företag, kommuner och landsting som privatpersoner. Våra företag tar ett totalt funktionsansvar för alla installationer inklusive produkter, kringutrustning och tjänster. Våra installationer kännetecknas av säkerhet och kvalitet i alla led. Vi har även resurser för att ge dig komplett service efter installationen.