Trots Rysslands anfallskrig mot Ukraina ökar EU:s import av fosfor från ryska gruvor. Sedan årsskiftet har EU importerat fosforprodukter från Ryssland för över fem miljarder kronor – en ökning med mer än 30 procent jämfört med första halvåret 2024, visar en analys från miljöföretaget Ragn-Sells.
– Det är absurt att vi fortfarande är beroende av fosfor från länder som Ryssland för att vi ska kunna producera maten vi äter. Om Europa menar allvar med att öka sin livsmedelssäkerhet måste vi sluta förlita oss på importerade råvaror och börja återvinna den fosfor vi redan har i våra avloppsrör, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells Group.
Fosfor är ett grundämne som behövs för att framställa bland annat mineralgödsel och djurfoder. I dag kommer nästan all fosfor som används i EU från gruvor i länder som Ryssland och Marocko. Den enda aktiva gruvan inom EU – i Finland – täcker endast cirka 5–10 procent av de europeiska jordbrukens behov.
Under perioden januari–juni 2025 importerade företag i EU fosforgödsel och fosfat för över fem miljarder kronor från Ryssland, enligt preliminär statistik från EU-kommissionen. Det motsvarar en ökning med mer än 30 procent jämfört med samma period under förra året. Sammantaget står den ryska fosforn för ungefär en fjärdedel av EU:s totala import av fosfor.
– Att sluta kretsloppet för fosfor handlar inte bara om klimat eller miljö. Det handlar om Europas säkerhet och konkurrenskraft. Utan fosfor – ingen mat. EU måste börja behandla fosfor som den strategiska resurs det faktiskt är, säger Pär Larshans.
Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining har utvecklat en teknik som gör det möjligt att återvinna över 90 procent av fosforn ur förbränt avloppsslam. Tekniken gör det möjligt att ersätta importerad fosfor med lokalt producerad, återvunnen fosfor.
Nyligen gav EU-kommissionen grönt ljus till att använda kalciumfosfat från förbränd avloppsslamaska som gödselmedel i ekologiskt jordbruk, vilket banar väg för att använda tekniken inom ekologisk odling. Men en föråldrad EU-regel från BSE-krisens (galna ko-sjukan) dagar förbjuder fortfarande användningen av återvunnen fosfor i djurfoder, trots att modern teknik eliminerar de risker som förbudet en gång byggde på.
– Så länge det är förbjudet att använda återvunnen fosfor i foder riskerar tekniken att exporteras utanför EU. Genom att bara uppdatera en föråldrad bilaga i foderlagstiftningen kan EU skapa en grön miljardindustri, sluta kretsloppet för fosfor och stärka sin konkurrenskraft, säger Pär Larshans.
För mer information eller intervjuer, kontakta:
Pär Larshans, Hållbarhetschef, Ragn-Sells Group, 070 927 29 63, par.larshans@ragnsells.com
Debby Porter Laffitte, Pressansvarig, Ragn-Sells Group, 010 723 24 16, press@ragnsells.com
Fakta: EU:s fosforimport januari–juni 2025
Under perioden januari–juni 2025 importerade EU fosforgödsel och fosfat för drygt 23 miljarder kronor. De fem största importländerna var:
1. Marocko: 8,2 miljarder kr
2. Ryssland: 5,8 miljarder kr
3. Israel: 1,6 miljarder kr
4. Norge: 1,2 miljarder kr
5. Sydafrika: 1 miljard kr
Källa: All data kommer från Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling (DG AGRI). De inkluderade kategorierna är fosfatgödselmedel, fosfater och blandgödsel. Den sistnämnda kategorin omfattar flera produkter baserade på fosfor, främst NPK (kväve-fosfor-kalium), DAP (diammoniumfosfat) och MAP (monoammoniumfosfat). Siffrorna för juni 2025 är preliminära och bygger på data och aktuell kronkurs från den 21 juli.
Länk: https://agridata.ec.europa.eu/extensions/DashboardFertiliser/FertiliserTrade.html#
Fakta: Vad är fosfor?
Fosfor är en livsnödvändig resurs för allt liv på jorden. Grundämnet spelar en avgörande roll för växters tillväxt och används i mineralgödsel och djurfoder. Inom ekologisk odling används fosfor som ett långsamverkande näringsämne, som kan förhöja sura jordars odlingskvalitet. Därmed kan skördarna ökas och fler jordbruksmarker användas för ekologisk odling.
Ragn-Sells har tillsammans med sitt innovationsbolag EasyMining utvecklat en teknik för att återvinna fosfor från avloppsslam. Genom processen kan mer än 90 procent av fosforn i askan från förbränt avloppsslam återvinnas, vilket gör det möjligt att ersätta fosfor från gruvor i exempelvis Ryssland och Marocko med lokalt producerad, ren återvunnen fosfor. Ragn-Sells bygger nu de två första fabrikerna, i Helsingborg och tyska Schkopau. Produkten heter RevoCaP.
Tekniken fick nyligen godkänt av EU-kommissionen för att användas som gödningsmedel inom ekologiskt jordbruk. Men idag är det inte tillåtet att använda återvunnen fosfor i djurfoder inom EU på grund av en föråldrad regel som infördes i samband med galna ko-sjukan (BSE).
Källa: Ragn-Sells
Miljöföretaget Ragn-Sells omvandlar avfall till rena råvaror så att de kan användas om och om igen. Ragn-Sells driver på omställningen mot cirkulär ekonomi genom lösningar som minskar sin egen och andra aktörers miljö- och klimatpåverkan. Ragn-Sells är ett privat, familjeägt koncernbolag, grundat år 1881. Bolagets verksamhet är fördelat över fyra länder och omfattar 2760 medarbetare. År 2024 uppgick Ragn-Sells omsättning till 8,8 miljarder kronor. www.ragnsells.se