I över 60 år har SGI haft tillgång till ett provfält där man studerat hur lera som belastas beter sig över tid, exempelvis hur sättningar utvecklas och hur stabiliteten förändras. Ett forskningsprojekt har nu sammanfattat de sex decenniernas kunskap och erfarenheter. Resultaten kan bland annat användas till att förutse hur egenskaperna för lera förändras över lång tid, vilket är viktigt vid väg- och järnvägsbyggen.
Provfältet Skå-Edeby, på Färingsö utanför Stockholm, har använts av SGI och andra forskningsorganisationer för geotekniska fält- och laboratorieundersökningar sedan 1957. Vid provfältet har bland annat långtidsuppföljning av sättningar gjorts, det vill säga hur lös jord som belastats komprimeras med tiden. Provfältet har också bidragit till ny kunskap, utrustning och metodik vad gäller studie av mikrostrukturen hos leror, förstärkning med kalkpelare, utprovning av olika portrycksmätningssystem, kolvprovtagning och utveckling av CPT-sondering.
Nu avslutas studierna av den lösa leran i området och SGI presenterar i en slutrapport hur lerans egenskaper förändras vid långvarig belastning.
– Provfält med så långvarig last på lera är unikt. Fältet i Skå-Edeby har gett oss ovärderliga data om hur lös lera beter sig över mycket lång tid. Resultaten från undersökningar och mätningar vid provfältet har använts av forskare världen över för att kalibrera beräkningsmodeller för sättningar i lösa jordar, säger Mattias Andersson, geotekniker vid Statens geotekniska institut och ansvarig för forskningsprojektet.
Förbättrade data till beräkningar
Resultaten från forskningsprojektet visar att det är möjligt att utföra tillförlitliga sättningsberäkningar när provtagning och mätningar i fält utförs med rätt metoder och på ett noggrant sätt. Prover av hög kvalitet är också en förutsättning för att lerans egenskaper ska kunna bestämmas på ett tillförlitligt sätt på laboratorium.
Forskningsprojektet har bland annat gett förslag på en justerad svensk empiri för odränerad skjuvhållfasthet, sammanställt och analyserat hur olika egenskaper i leran förändras med tiden då den belastats samt hur beräkning av förväntade förändringar av egenskaper kan utföras. Utöver detta finns resultat från sättnings- och portrycksmätningar som utförts vid provfältet under drygt 60 år.
I rapporten presenteras ett antal rekommendationer vad gäller bestämning och tolkning av svenska lerors egenskaper.
Slutet på ett forskningskapitel
Provfältet som SGI haft tillgång till i 66 år startade som ett uppdrag från regeringen att utreda möjligheten för en ny flygplats i Skå-Edeby. Planerna på en flygplats övergavs snabbt, men undersökningarna i området fortsatte. När arrendet på marken löpte ut 2023 blev området återigen jordbruksmark.
– Kunskapen från provfältet kommer vi att ha nytta av i många år framöver. Forskningsuppdraget där vi sammanställt vad som hänt under dessa 66 år har gett värdefulla kunskaper vad gäller bestämning och tolkning av svenska lerors egenskaper, säger Mattias Andersson.
Forskningsprojektet har finansierats av forskningsprogrammet BIG (Branschsamverkan i grunden) och SGI. Resultaten slutredovisas i en rapport.
Kontakt:
Mattias Andersson, geotekniker vid Statens geotekniska institut, SGI. matttias.andersson@sgi.se, Tel: 013-20 18 88.
Rapporten:
Lundström, K., Andersson, M., Dehlbom B., Vesterberg, B. 2024. Egenskapsförändringar i lös lera under provfyllningar, Förändringar efter 60 år i Skå-Edeby, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping.
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:swedgeo:diva-1092
Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att minska riskerna för ras, skred och erosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.