2025-05-27 05:30Pressrelease

Kompisstolpar hjälper cyklister att hitta varandra i Vätternrundan

Vätternrundan

Att cykla 31,5 mil runt Vättern är en tuff påfrestning, både fysiskt och mentalt. Men det blir betydligt lättare om man har någon att dela upplevelsen med. Till den 60:e Vätternrundan inrättas nu särskilda områden i form av kompisstolpar, där cyklisterna kan hitta kompisar för rundan eller för livet.

– När det börjar göra lite ont i benen är det ovärderligt att ha någon som säger ”vi klarar det här”. Att hitta en kompis under rundan kan göra hela skillnaden för upplevelsen, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Vätternrundan är årets stora cykelfest och tusentals cyklister förbereder sig nu för att cykla 31,5 mil runt Vättern den 13–14 juni. Närmare 17 000 cyklister är anmälda och många av dem cyklar ensamma. Men att vara flera som hjälps åt runt Vättern innebär inte bara pepp när det är tungt. Faktum är att det också gör utmaningen betydligt lättare fysiskt när luftmotståndet minskar och man kan turas om att dra.

Genom en satsning på kompisstolpar i starten och i depån i Hjo vill Vätternrundan öka upplevelsen för deltagarna och ge ensamma cyklister en chans att hitta en cykelkompis att ta sällskap med.

– Tanken är att deltagarna enkelt ska hitta någon att cykla med. En liten bit, resten av loppet eller varför inte resten av livet, säger Oskar Sundblad. Vi vill göra det lättare att skapa de mötena och uppmuntra till gemenskap längs vägen.

I olika forum och i Facebook-grupper efterlyser cyklister ofta någon att cykla tillsammans med under loppet. Och i målet är det många som berättar om nya vänskaper längs vägen. Många hittar vänner för livet under loppet, vissa börjar till och med träna tillsammans inför kommande rundor.

– Vi vill möta det här behovet och ge våra deltagare en ännu bättre upplevelse, vi vet att det blir både roligare och lättare att cykla tillsammans säger Oskar Sundblad. Det handlar inte bara om att dela på vinden, utan också om att peppa varandra när tröttheten smyger sig på.

Kompisstolpar ligger helt i linje med Vätternrundans ursprung. När idrottsläkaren Sten-Otto Liljedahl och cykelhandlaren Ewert Rydell tog initiativ till den första Vätternrundan 1966 var det gemenskap och folkhälsa och inte tävling eller tider, som stod i centrum. En vision som lever vidare än i dag.

Och oavsett om man trampar på i sin egen takt eller jagar en personlig bästa tid, är det mötena och gemenskapen längs vägen som gör Vätternrundan till något alldeles särskilt.

– Ja, oavsett om det är första gången eller den 60:e, är känslan i målfållan densamma – stolthet, glädje och ett leende att minnas. För många är det en gång i livet, för andra en återkommande tradition. Men för alla handlar det om att dela resan tillsammans.

Årets cykelvecka startar med MTB-Vättern den 6 juni. Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km körs lördagen den 7 juni, medan Minivättern går söndagen den 8 juni. Den 13–14 juni är det dags för den 60:e upplagan av Vätterundan 315 km.

Ackreditering
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km, MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 100 km? Ackreditera dig här: press.vatternrundan.se


About Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar tiotusentals cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Contacts

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad