I takt med att efterfrågan på planerbar och stabil energi ökar, blir energilagring allt viktigare. Men hur säkerställer vi att dessa system fungerar tryggt och tillförlitligt? Svaret: med hjälp av standarder. Månadens standard, SS-EN IEC 62933-5-1, visar vägen för hur elektriska energilagringssystem kan användas på ett säkert sätt.
SS-EN IEC 62933-5-1 är en internationell standard som tar upp säkerhetsaspekterna kring elektriska energilagringssystem (EES) som är integrerade med elnätet. Den hjälper till att identifiera faror, genomföra riskanalyser och föreslå metoder för riskhantering. Målet är att skapa en säker användning av alla typer av energilagringsteknik.
Energilagring kan ske på flera sätt, bland annat genom:
Oavsett tekniktyp ger standarden riktlinjer för hur systemen kan utformas och användas för att minimera och hantera risker.
Genom att följa denna standard får aktörer inom energibranschen ett tydligt ramverk för hur säkerheten kan integreras redan från början i planeringen och driften av energilagringslösningar. Standarden är också ett viktigt verktyg för beslutsfattare, kravställare, ingenjörer, tekniska konsulter och produktutvecklare som arbetar med energilagring – för att driva på en säker teknikutveckling.
Den nya versionen av standarden ersätter den tidigare tekniska specifikationen SEK TS 62933-5-1:2018. Bland nyheterna märks:
Det gör standarden mer praktiskt användbar och säkerhetsinriktad än tidigare.
Se en preview av standarden genom att klicka nedan.
Standarder och specifikationer för elektriska energilager samlas i serien IEC 62933. Ytterligare kriterier specifikt för elektrokemiskt baserade system (tex batterier) finns i standarden SS-EN IEC 62933-5-2 från 2020. För den standarden pågår en revidering i skrivande stund. Del 5-4 i serien, IEC 62933-5-4, ska behandla EES för specifikt litiumjonbatterier när den kommer ut som första utgåva.
Svenska aktörer har goda möjligheter att påverka utvecklingen av framtidens standarder. Genom att delta i SEK:s tekniska kommitté SEK TK 120 – Elektriska energilagringssystem kan man vara med och rösta, bidra med expertis och se till att svenska behov beaktas.
Hela arbetsprogrammet för gruppens internationella standarder finns här.
Vill du bidra till framtidens säkra energilösningar? Engagera dig i standardiseringsarbetet via SEK och var med och forma riktlinjerna för energilagring i Sverige och världen.
Martin Lind
SEK Svensk Elstandard
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse och som är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet som till största del bedrivs genom internationella och europeiska samarbeten. SEK är svensk nationalkommitté i IEC, International Electrotechnical Commission. IEC och det internationella standardiseringsarbetet är stommen i SEKs verksamhet och standarder från IEC ligger till grund för de flesta europeiska och svenska standarder inom det elektrotekniska området.