Tekoäly puhuttaa halki toimialojen, ja sama pätee myös verkkokauppaan. Tekoälytyökaluja voi nykyään käyttää esimerkiksi suositusten hakemiseen, hintavertailuun sekä tuotearvioiden ja muiden käyttäjäkokemusten etsimiseen. Hintaoppaan tuoreiden tutkimustulosten perusteella kuluttajat ovat heränneet tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin, mutta käyttöaste vaihtelee rajusti eri ikäryhmien välillä.
Kokonaisuudessaan noin 15 prosenttia suomalaisista on käyttänyt tekoälytyökaluja (esimerkiksi ChatGPT, DeepSeek) ostopäätöstensä tukena viimeisen kolmen kuukauden aikana. Nuorista (18–24-vuotiaat) jo 43 prosenttia hyödyntää tekoälyä ostoksilla, ja 25–34-vuotiaista noin joka viides (20 %). Sama luku toistuu 35–44-vuotiailla (20 %).
Yli 55-vuotiailla vastaava luku on vain noin viisi prosenttia.
“Tässä vaiheessa on tärkeää pitää mielessä, että nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajia. Mikäli tekoälytyökalut juurtuvat vahvasti osaksi heidän ostokokemustaan, on todennäköistä, että niiden suosio kasvaa lopulta myös muissa ikäryhmissä”, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett muistuttaa.
Nuorten (18–24-vuotiaat) tekoälyn käyttötarkoituksissa korostuvat suositusten (21 % vastaajista) ja tuotearvioiden (18 %) hakeminen.
Myös sukupuolten välillä on selviä eroja tekoälytyökalujen hyödyntämisen suhteen. Miehistä jo 20 prosenttia on käyttänyt tekoälytyökaluja ostostensa tukena viimeisen kolmen kuukauden aikana, kun taas naisilla vastaava luku on vain 11 prosenttia.
“Samaan aikaan kun tekoälyn suosio kasvaa, sen käyttöä kohtaan esitetään myös voimistuvaa kritiikkiä. Erityisesti tekoälyn vaatima energian- ja vedenkulutus on herättänyt keskustelua ilmiön kestävyydestä, jos tekoäly alkaa korvata enenevissä määrin esimerkiksi hakukoneita tai muita sovelluksia. On mielenkiintoista nähdä, omaksuvatko kuluttajat tekoälyn luonnollisena osana ostoskäyttäytymistään, vai nouseeko esimerkiksi ympäristökuorman nostattama kritiikki tätä kehitystä hillitseväksi asiaksi”, Matinvesi-Bassett sanoo.
* Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 20.-23. maaliskuuta 2025. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.
Tekoälytyökaluihin liittyvän kysymyksen tarkka muotoilu: Oletko käyttänyt tekoälytyökaluja (esim. ChatGPT, DeepSeek) ostopäätöstesi tukena viimeisen kolmen kuukauden aikana, ja mihin tarkoituksiin?
Hintaopas sisältää lähes 900 Suomessa toimivan verkkokaupan hinta- ja tuotetiedot, jotka helpottavat kuluttajien päätöksentekoa. Hintaoppaan käyttäminen on ilmaista ja läpinäkyvää, koska palvelu kattaa kaikki verkkokaupat huolimatta siitä, ovatko ne Hintaoppaan asiakkaita vai eivät. Sijoitus listalla määräytyy yksin tarjonnan hinnan perusteella. Hintaopas on perustettu vuonna 2002 ja toimii samalla konseptilla seitsemässä maassa. Hintaoppaan omistaa norjalainen konserni Schibsted Marketplaces, jonka palveluita Suomessa ovat myös Tori ja Oikotie.