Två och en halv miljon svenskar lever med högt blodtryck och närmare hälften står utan behandling. Nio av tio svenskar kommer drabbas av högt blodtryck någon gång under livet. Trots det har en av fem inte mätt sitt blodtryck på över ett år och en dryg tredjedel känner inte till vad de har för värden. Vår största folkhälsoutmaning högt blodtryck belyses i en ny rapport och undersökning framtagen av Riksförbundet HjärtLung och Apoteket.
Blodtrycksmätning ingår inte i något nationellt screeningprogram eller systematisk uppföljning, det gör att många inte mäter sitt blodtryck regelbundet. Faktum är att en av tre svenskar inte känner till sina egna blodtrycksvärden.
– Många behandlas inte för sitt höga blodtryck och särskilt oroande är situationen för kvinnor som löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom vid lägre blodtrycksnivåer jämfört med män. Trots det känner hela 40 procent av kvinnorna mellan 35 och 49 år inte till sina blodtrycksvärden, säger Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.
Obehandlat högt blodtryck kan öka risken för hjärtsvikt, stroke, hjärtinfarkt och andra allvarliga hjärt-kärlsjukdomar.
– Trots att många lever med högt blodtryck är det positivt att det går att behandla effektivt där hälsosamma levnadsvanor i kombination med blodtryckssänkande läkemedel ger bäst effekt. Regelbunden uppföljning är avgörande för att hantera högt blodtryck och en egen blodtrycksmätare ger bra koll på trycket i vardagen, säger Mats Wennberg, apotekare på Apoteket.
Regelbundna kontroller räddar liv
Ett högt blodtryck verkar ofta i det dolda, få har symptom och därför är det viktigt att själv kontrollera sitt blodtryck.
– Det är avgörande att börja mäta blodtrycket årligen från 40 års ålder. Om det är något jag verkligen vill lyfta fram så är det vikten av att regelbundet kontrollera blodtrycket. Det är en enkel åtgärd som kan förebygga allvarliga hjärt-kärlsjukdomar och rädda liv, säger Eva Gerdts, professor i kardiologi i rapporten.
Blodtryck i siffror
Blodtrycksrapport
Ta del av rapporten med statistik och intervjuer med läkare och forskare: https://bit.ly/3GTp0XW.
Undersökning
Undersökningen genomfördes under februari 2025 av Novus på uppdrag av Apoteket.
Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör med drygt 3 300 engagerade medarbetare som erbjuder läkemedel, hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården och företag. Med cirka 400 apotek, 550 apoteksombud, e-handel och digital rådgivning samt service till vårdgivare är Apoteket tillgängligt över hela landet. Kulturen präglas av omtanke om kunder och medarbetare för ett liv i hälsa. Varumärket är ett av Sveriges starkaste med högt anseende inom läkemedelskompetens och hållbarhet. Apoteket är statligt ägt och grundades 1971, omsättningen uppgår till cirka 25 miljarder kronor.