Utställningen Älskade korg! på Upplandsmuseet vill väcka nyfikenhet kring hantverket och visa mångfalden av korgar i Sverige.
Kan vi hålla korghantverket vid liv? Kan korgen fylla en hållbar funktion i vårt moderna samhälle? Svampkorg, bärkorg, papperskorg, varukorg – korgen som bärhjälp, transport och förvaring har en lång tradition i Sverige.
Korgmöbler har blivit en inredningstrend och i webbutiker har den digitala korgen en given plats. Däremot finns det inte många korgmakare kvar i Sverige och kunskapen om hur man binder och flätar korgar riskerar att gå förlorad.
– Korghantverket bottnar i arv av djup kunskap om material och teknik, säger hemslöjdskonsulent Pea Sjölén på Upplandsmuseet. Vi vill att den kunskapen utvecklas och förs vidare.
Utställningen visar en mängd korgar, material och hantverkstekniker från olika delar av Sverige samt nytillverkade korgar av trettio samtida korgslöjdare. Korgars material varierar men de flesta är antingen bundna eller flätade och tekniken liknar den förhistoriska. Korgen är ett av världens äldsta hantverk.
16 maj 2025 kl. 16
Upplandsmuseet, S:t Eriks torg 10, Uppsala
Föranmälan behövs ej. Fritt inträde till museet efter kl. 15. Öppet för alla till kl. 18.
Utställningen är en vandringsutställning producerad av Sörmlands museum, Östergötlands läns hemslöjdsförening och Skånes Hemslöjdsförbund. När utställningen visas på Upplandsmuseet ingår även korgföremål och fotografier ur Upplandsmuseet egna samlingar.
Utställningen visas på Upplandsmuseet 17 maj till 5 oktober 2025.
Pea Sjölén, hemslöjdskonsulent vid Upplandsmuseet
0725 875 194
Stiftelsen Upplandsmuseet har cirka 60 anställda med bred kompetens och experter inom arkeologi, forskning, hemslöjd, samlingar, utställning, pedagogik och kulturmiljö. Tillsammans vill vi berätta hela historien om människorna i Uppland! Stiftelsen driver tre museer i Uppsala. Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum i centrala Uppsala. Gamla Uppsala museum ligger alldeles intill de majestätiska kungshögarna från tiden omkring år 500 och berättar om platsens sägenomspunna historia. Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, med gårdar, soldattorp, odlingar och djur, visar hur folk levde i en uppländsk bondby under 1800-talet. Vi har även visningar och program i professorshemmet i Walmstedtska gården i Uppsala som är en bevarad kulturhistorisk stadsmiljö från 1800-talet. Vårt uppdrag är att värna om och spegla en levande och engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid, dåtid och framtid.