2025-05-06 14:55Blog post

Nr 69, maj 2025

En pojke framför solpaneler

Ny systematisk forskningssammanställning om lärande i teknikundervisning

Teknikutvecklingsprocessen

Teknikutvecklingsprocessen är en central del i teknikämnet. Den innehåller olika moment som ger elever möjlighet att, i en iterativ process, gå från en idé och analys av behov till att komma fram till en lösning som kan presenteras som en prototyp.

– Forskningssammanställningens resultat ger en inblick i vad som fungerar bra, vad som är utmanande och hur lärare kan stödja elevernas lärande i olika delar av processen, säger Elín Hafsteinsdóttir, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet. – Det ingår 43 studier i översikten som har studerat elever i olika åldrar och från olika länder, däribland Sverige. Bredden bland studierna och att det finns många konkreta undervisningssituationer beskrivna har vi funnit särskilt värdefullt, fortsätter Elín Hafsteinsdóttir.

Resultaten presenteras i tre teman:

  • Helhetsförståelse och iterativt arbetssätt: Elever lär sig mer när de får arbeta systematiskt genom hela processen och när de testar, ändrar och förbättrar sina idéer. Misslyckanden är också en viktig del av förståelsen för processen och en betydelsefull del av undervisningen.

  • Inramning och utformning av uppgiften: Hur teknikuppgiften är utformad påverkar hur elever arbetar – en öppen uppgift uppmuntrar till kreativitet och vid en styrd uppgift fokuserar eleverna på detaljer.

  • Kommunikation och interaktion i grupparbeten: Grupparbete ger möjlighet till diskussion och att lösa problem tillsammans och liknar hur verklighetens teknikutveckling ofta går till.

– De samlade resultaten ger en bild av en gemensam förståelse av kärnan i själva undervisningsinnehållet och jag tror att översikten kan ge goda förutsättningar för att elever ska utveckla kunskaper och förmågor i ämnet teknik, säger Skolforskningsinstitutets direktör Christina Månberg.

Teknikutvecklingsprocessen – lärande i grund- och gymnasieskolans teknikundervisning finns att läsa och ladda ner i fulltext i pdf-format på vår webbplats. Där finns även ett informationsblad och en sammanfattning av resultaten.

På webbplatsen skolforskningsportalen.se finns ytterligare material som kan inspirera till att använda våra forskningssammanställningar.

Nya forskningssammanställningar är på gång

Arbetet med en systematisk översikt om undervisning i sfi och hur lärare kan utforma och genomföra andraspråksundervisning för vuxna har påbörjats. Översikten avser att sammanställa forskning som har undersökt vuxna elevers muntliga färdigheter.

Sfi-undervisning för vuxnas andraspråksutveckling i muntliga färdigheter

Vi har också inlett arbetet med att sammanställa forskning om hur arbetet med fältstudier kan skapa förutsättningar för elevers lärande i geografi.

Fältstudier i geografiundervisningen

En kommande systematisk översikt kommer att rikta sig till lärare som undervisar i yrkesämnen på gymnasial nivå, både i gymnasieskolan och inom vuxenutbildningen.

Yrkesdidaktik – att bana väg för elevers lärande i gymnasial yrkesutbildning

Forskningsfinansiering

Forskning för och med lärare och förskollärare

Lyssna på Skolforskningspoddens avsnitt som handlar om institutets utlysning och fördelning av forskningsbidrag. Vi pratar bland annat om vår forskningsprofil och om vilka forskningsdesigner som förekommer i ansökningarna. Och om förskollärares och lärares deltagande i forskningsprojekten och om vem som kan ansöka om forskningsbidrag.

Årets utlysning av forskningsbidrag stänger 7 maj.

Skolforskningspodden om utlysning och fördelning av forskningsbidrag.

Avslutade forskningsprojekt

På webbplatsen Skolforskningsportalen presenterar vi avslutade och slutrapporterade forskningsprojekt som institutet har finansierat.

I artiklarna intervjuas projektledarna om hur forskningen har genomförts och hur lärare och förskollärare har arbetat tillsammans i projektet.

De berättar också om forskningsresultat som lärare och förskollärare kan inspireras av i sin undervisning.

Läs till exempel om forskningsprojekt som har studerat lekresponsiv undervisning i förskolan samt skönlitteraturbaserad etikundervisning i grundskolan.

Om oss

Årsredovisning 2024

Årets produktion rör bland annat ämnen som demokrati, jämställdhet, skrivkunskaper i de tidigaste skolåren och muntlig kommunikation i moderna språk. Vår forskningsfinansiering har gett möjlighet för åtta praktiknära skolforskningsprojekt att starta, bland annat inom ämnesområdena historia, matematik och samhällskunskap.

– Att samverka och kommunicera med våra målgrupper före, under och efter våra produktionsprocesser är betydelsefullt för resultatet och implementeringen av våra produkter. Vi har också stor glädje av samarbeten med andra skolmyndigheter, liksom andra forskningsråd och organisationer, säger Skolforskningsinstitutets direktör Christina Månberg.

Årsredovisning 2024

Nu är vi på plats – och har fått ny postadress

Skolforskningsinstitutet
Box 17178
104 62 Stockholm

Besöksadress: Västgötagatan 5, Stockholm

Kontaktuppgifter

Vi ses

Vi presenterar forskning om undervisning av elever med intellektuell funktionsnedsättning på Skolverkets digitala konferens 16–17 juni.

Mötesplats anpassade skolformer 2025

17 juni medverkar vi i utställningen på Lärarnas forskningskonvent i Umeå. Kom gärna till bokbordet och prata med oss om våra forskningssammanställningar.

Lärarnas forskningskonvent 2025

18 juni är vi på plats på Forum lärande i Karlstad och medverkar i ett dialogmöte om undervisning om teknikutvecklingsprocessen samt på Öppen scen och med ett bokbord i utställningen.

Forum lärande 2025

 



About Skolforskningsinstitutet

Skolforskningsinstitutet är en statlig myndighet som verkar för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund. Det gör vi genom att sammanställa forskningsresultat och fördela forskningsbidrag för praktiknära forskning.


Contacts

Kommunikationschef
Eva Grönlund