Det slumpvisa urvalet till medborgarberedningen är klart - nu är 25 invånare redo att ge sina perspektiv på framtidens stadskärna i Skara.
Genom dialog, föreläsningar och gemensamma samtal ska gruppen ta fram rekommendationer inom tre områden: attraktionskraft, grönstruktur och infrastruktur samt identitet.
Medborgarberedning är ett relativt nytt arbetssätt för att skapa tidig delaktighet och insyn i kommunala processer. Skara kommun har redan erfarenhet av denna metod från stadsdelen Djurgårdhage – och nu är det stadskärnans tur att stå i centrum. Beredningen är en del av ett politiskt uppdrag att ta fram en utvecklingsplan för Skara centrum, med målet att skapa en mer levande och tillgänglig stadskärna.
– Stadskärnan har länge diskuterats, och nu tar vi fram en konkret plan. Medborgarnas tankar är oerhört viktiga i detta arbete, säger Jonathan Naraine, tf stadsarkitekt i Skara kommun.
Över 100 invånare anmälde sitt intresse att delta, och av dessa har ett externt företag slumpat fram 25 deltagare. Urvalet baseras på faktorer som ålder, bostadsort, familjesituation och utbildningsnivå – allt för att ge ett så representativt urval av kommunens befolkning som möjligt. Det oberoende urvalet är centralt för att skapa tillit för urvalsprocessen och bredd i perspektiven.
Utöver de slumpmässigt utvalda deltagarna har även representanter från grupper med särskilt intresse i stadskärnans framtid bjudits in. Näringslivet har bjudits in genom Skara Näringslivsförening, och Funktionshinderrådet deltar för att säkerställa att frågor om tillgänglighet tas tillvara.
Arbetet bygger på samma metod som för Djurgårdhage: föreläsningar med sakkunniga följs av gruppdiskussioner där man fördjupar sig i teman med stöd av frågor.
– Det finns många kloka tankar kring vår stadskärna – om hur vi kan skapa ett attraktivt centrum och ett ökat centrumliv. Det är spännande att se hur individers idéer tillsammans bildar en sorts kollektiv intelligens, säger Peter Blom, utvecklingsledare i Skara kommun.
En av deltagarna från den tidigare beredningen, Josefine Thimberg, beskrev processen så här:
– Som vanlig invånare vet jag inte alltid hur det går till när man planerar, så föreläsningarna lade grunden till diskussionerna vid borden. Sen fick vi liksom bara poppa idéer. Diskutera, prata med varandra, vad är möjligt? Man måste ju tänka framåt: framtiden, utveckling och innovation.
Den nya beredningen har redan haft sitt första möte. Två återstår innan arbetet avslutas i juni. Slutrapporten ska vara klar till midsommar och kommer sedan att överlämnas till tjänstepersoner och politiken för vidare hantering och beslut.
I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.