2025-05-09 09:00Pressrelease

InUtsikter flyttar in – en ny teaterupplevelse i ditt hem

Grafisk illustration med texten InUtsikter i lila och rosa. Ett fönster med olika rörliga linjer i starka färger finns i mitten av bilden

InUtsikter – ett hem, en familj, tusen vägar, är ett nytt internationellt samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Estrad Norr, Scen:se (Sverige) och Oily Cart Theatre (Storbritannien), . En sinnlig teaterupplevelse som inte spelas på en scen, utan mitt i vardagsrummet, hemma hos dig. Skapad för och tillsammans med barn och unga med funktionsvariationer, och deras familjer.  

Föreställ dig en värld som lutar. Där allt är logiskt, men i en annan ordning. Där historier smyger ut ur böckerna och in i köket. Där tandborstningen är dagens magiska höjdpunkt. 

Hösten 2025 får familjer runtom i Gävleborg, Jämtland och Härjedalen möjlighet att boka InUtsikter, en konstnärlig upplevelse som inte bara tar plats i hemmet, utan förvandlar det. Upplevelsen landar som ett paket på din tröskel och genom ljus, ljud, musik, doft, smak och taktila material växer ett nytt sätt att vara tillsammans fram. Vardagens rum förändras gradvis under två veckor och öppnar dörrar till nya sätt att leka, känna och tänka. InUtsikter bjuder in hela familjen att uppleva teater med alla sinnen. Den utforskar det lekfulla i det välbekanta och kan få oss att se på våra hem, och varandra, med nya ögon. 

Oily Cart Theatre skapade sin första hemmabaserade föreställning under pandemin, som ett sätt att nå familjer som inte kunde ta sig till teatern. InUtsikter bygger vidare på lärdomarna från den tiden och låter dem växa ytterligare. När samma konstnärliga omsorg och resurser ges till föreställningar i hemmet som på scenen, blir högkvalitativ teater tillgänglig för alla. 

– Scenkonst ska finnas till för alla, och genom det här samarbetet kommer vi ett steg närmare det målet genom att förflytta scenkonsten till hemmet och tillgängliggöra upplevelsen för än fler, säger Eva von Hofsten, grundare och konstnärlig projektledare för Scen:se. 

Mer information om bokning, upplägg och deltagande kommer att finnas på respektive teaters webbplats. 

Konstnärliga upphovspersoner: Laura Blake, Annika Bromberg, The Bowen Family, Ellie Griffiths, BK Sannerud, Karl Seldahl och Eva von Hofsten


InUtsikter är en del i ett flerårigt projekt inom anpassad och tillgänglig scenkonst där Folkteatern Gävleborg och Estrad Norr, genom projektet Scen:se, växlar upp det konstnärliga arbetet i en större satsning. Två produktioner presenteras under åren 2025–2026 med målgruppen barn och unga med funktionsvariationer. InUtsikter riktar sig till barnen och deras familjer och upplevs i hemmet, medan Rotviska är en kommande föreställning som riktar sig till anpassad grundskola och gymnasium som kommer att turnera i båda regionerna.  

Scen:se möjliggörs med stöd från Kulturrådet och Signatur - Insamlingsstiftelse för musikfrämjande. 

 


About Folkteatern Gävleborg

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983 i Gästrikland och Hälsingland och som har sitt säte i Gävle. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, musikalitet, annorlunda och inspirerande val av spelplatser, för hög konstnärlig nivå, undersökande arbetsprocesser och angelägna teman Folkteatern Gävleborg har en publik som består av hela länets befolkning. Teatern har turnerat ända från starten, med allt från stora föreställningar till mindre berättarföreställningar, men spelar också på den egna scenen som är centralt belägen i Gävle.


Om Estrad Norr

Genom scenkonst ser Estrad Norr till att barn, unga och vuxna i Jämtland Härjedalen får ta del av ett levande kulturliv. Tillsammans med lokala arrangörer skapar Estrad Norr förutsättningar för fler människor att mötas kring kultur genom att tillgängliggöra, inspirera och förvalta scenkonst i Jämtland Härjedalen. Var du än bor eller befinner dig i länet erbjuder Estrad Norr angelägen musik, teater, musikteater och dans. Vi vet att stora upplevelser ryms även på små scener.


Contacts

Anna-Karin Berglund
Kommunikationsstrateg
Anna-Karin Berglund