Ett allt för ensidigt fokus på statlig kontroll för att stärka det svenska försvaret och beredskapen är farligt. En ny rapport från Timbro visar att försvaret av Ukraina tvärtom har lärt oss att marknadskrafter och decentralisering är helt avgörande.
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har tvingat fram radikala förändringar i hur Ukraina organiserar sitt försvar och sin försvarsindustri. Under krigets gång har ukrainska förband tagit sig och fått större självständighet i både budgethantering och anskaffning av materiel. Detta har stärkt innovationen och ökat produktionstakten, visar rapporten.
I rapporten lyfts särskilt hur viljan att centralplanera inköp hämmar försvarsförmågan, med ett aktuellt exempel från Försvarets materielverks (FMV) senaste stora leverans av drönarsystem.
– Centralplanering fungerar alltid dåligt, men i krig kan det få katastrofala konsekvenser. Vi måste lära oss av Ukrainas marknadsbaserade försvar nu. I morgon kan det vara för sent, säger Rutger Brattström, författare till rapporten Marknaden försvarar Ukraina och ansvarig för internationell marknadsekonomi på Timbro.
– I kris och krig är marknad och företag existentiella. Ukrainas försvar skulle inte klara sig utan företag och världshandeln. Rutger Brattström åkte dit och fann ett vitalt näringsliv som ställer viktiga frågor om Sveriges arbete för att höja sin beredskap, säger PM Nilsson, vd på Timbro.
Rutger Brattström skriver idag om rapporten på Expressens debattsida. Rapporten i sin helhet finns på Timbros hemsida.
Timbro är Nordens främsta marknadsliberala tankesmedja. Sedan starten 1978 är uppdraget att långsiktigt bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.