Teknikutvecklingsprocessen är en central del i teknikämnet. Den innehåller olika moment som ger elever möjlighet att, i en iterativ process, gå från en idé och analys av behov till att komma fram till en lösning som kan presenteras som en prototyp.
– Forskningssammanställningens resultat ger en inblick i vad som fungerar bra, vad som är utmanande och hur lärare kan stödja elevernas lärande i olika delar av processen, säger Elín Hafsteinsdóttir, forskare och projektledare vid Skolforskningsinstitutet. – Det ingår 43 studier i översikten som har studerat elever i olika åldrar och från olika länder, däribland Sverige. Bredden bland studierna och att det finns många konkreta undervisningssituationer beskrivna har vi funnit särskilt värdefullt, fortsätter Elín Hafsteinsdóttir.
Resultaten presenteras i tre teman:
Helhetsförståelse och iterativt arbetssätt: Elever lär sig mer när de får arbeta systematiskt genom hela processen och när de testar, ändrar och förbättrar sina idéer. Misslyckanden är också en viktig del av förståelsen för processen och en betydelsefull del av undervisningen.
Inramning och utformning av uppgiften: Hur teknikuppgiften är utformad påverkar hur elever arbetar – en öppen uppgift uppmuntrar till kreativitet och vid en styrd uppgift fokuserar eleverna på detaljer.
Kommunikation och interaktion i grupparbeten: Grupparbete ger möjlighet till diskussion och att lösa problem tillsammans och liknar hur verklighetens teknikutveckling ofta går till.
– De samlade resultaten ger en bild av en gemensam förståelse av kärnan i själva undervisningsinnehållet och jag tror att översikten kan ge goda förutsättningar för att elever ska utveckla kunskaper och förmågor i ämnet teknik, säger Skolforskningsinstitutets direktör Christina Månberg.
Teknikutvecklingsprocessen – lärande i grund- och gymnasieskolans teknikundervisning finns att läsa och ladda ner i fulltext i pdf-format på vår webbplats. Där finns även ett informationsblad och en sammanfattning av resultaten.
På webbplatsen skolforskningsportalen.se finns ytterligare material som kan inspirera till att använda våra forskningssammanställningar.
Illustration: Ása Jóhannsdóttir
Skolforskningsinstitutet är en statlig myndighet som verkar för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund. Det gör vi genom att sammanställa forskningsresultat och fördela forskningsbidrag för praktiknära forskning.