En ny konstnärlig gestaltning på Handelshögskolan i Stockholm av konstnären Jan Håfström och arkitekten Thomas Sandell. Den 14 maj under Stockholm Art Week, invigs en ny permanent konstnärlig gestaltning på Handelshögskolan i Stockholm – ett projekt där utbildningens idévärld får en fysisk och poetisk form.
Jan Håfström har skapat en det sammanhållande verket Sent på jorden – en titel hämtad från en dikt av Gunnar Ekelöf. I skolans centrala korridor möts besökare av skulpturen The School of Athens, en fri tolkning av Rafaels berömda fresk från 1500-talet. Rafaels målning, som samlar antikens största tänkare och filosofer, illustrerar den intellektuella grund som hela vår moderna utbildning vilar på än idag – en tradition av kritisk reflektion, sökande efter kunskap och öppen dialog. I Håfströms händer blir detta arv en reflektion över bildningens kraft och den ständiga rörelsen mellan idéer, nyfikenhet och samhällsbygge.
Som en kompletterande röst i rummet finns verket Vad är det jag ska vittna om?. Skylten med sin laddade fråga fångar ögat redan när man blickar upp från entréns stora port. Den möter studenter och besökare i deras första steg in i skolbyggnaden – en påminnelse om den aktiva roll vi har som vittnen i vår samtid. På andra sidan korridoren hänger en liknande skylt, men här är ytan blank. Den lämnar plats för reflektion, för egna svar, eller kanske för nya frågor att bära vidare ut. Mellan dessa verk finns också en serie objekt och fragment, som pusselbitar i ett större narrativ. De fungerar som spår av händelser och processer i den tid vi lever i – tecken på en samtid som ständigt skrivs om. Korridoren blir som en arkeologisk plats, där fynd och bevis viskar om vart vi är på väg.
Den arkitektoniska ramen för gestaltningen är ritad av Thomas Sandell, en av Sveriges mest inflytelserika arkitekter. Med specialritad inredning har Sandell skapat en miljö som samspelar med verken och erbjuder en rytmisk, eftertänksam passage genom skolans hjärta.
Inspirationen till möblerna är hämtade från Swedish Grace- tjugotalsklassisismen där arkitekterna Gunnar Asplund och Josef Franks gjorde stora avtryck. Deras arv tillsammans med Thomas Sandells lekfulla moderna uttryck skapar tidlösa karaktärer som skall erbjuda studieplatser på rad. Likt ett bibliotek med läderklädda bordsskivorna och klassiska gröna läsrumslampor skall studieron infinna sig.
En plats där idéer möts
Projektet är en del av SSE Art Initiative, som sedan 2013 integrerat konst och litteratur i skolans utbildningsmiljö. Tidigare har konstnärer som Yinka Shonibare CBE, Marie-Louise Ekman och Jacob Dahlgren skapat platsspecifika gestaltningar som en del avskolans vision att förena akademi och kreativitet. SSE Art Initiative är en förlängning av skolans utbildningsfilosofi FREE – Fact-based, Reflective, Empathetic och Entrepreneurial – och drivs från 2024 med stöd från The Hamrin Foundation.
"Vi vill att våra studenter ska formas av fler perspektiv än de ekonomiska och vetenskapliga. Konsten hjälper oss att tänka större, djupare och mer mänskligt," säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.
Den nya korridoren har möjliggjorts genom ett generöst bidrag från familjen Hobohm.
Invigning:
Sveavägen 65, Stockholm
14 maj 2025
För pressbilder, inbjudan till pressvisning, mer information eller intervjuförfrågningar,
vänligen kontakta:
Part Projects
Joanna Sundström, 0733466662 joanna@partprojects.se