Temu och Shein har fått stort genomslag i Sverige. I rapporten Konsumentkompassen tar Prisjakt pulsen på svenskarnas inställning till de kinesiska lågprisaktörerna. Dessutom undersöks köpkraften och shoppingplanerna för årets andra kvartal.
Nästan varannan svensk (47 procent) har handlat från Temu eller Shein. Det visar en undersökning med över 1000 svenskar som Prisjakt gjort i samarbete med analysföretaget Opinion. Fler unga än äldre har handlat från någon av marknadsplatserna, och det är vanligare bland kvinnor än män. De låga priserna är den främsta anledningen till att konsumenterna handlar från Temu och Shein, men även det breda produktutbudet och att samma sortiment inte finns i andra butiker är viktiga orsaker.
Samtidigt är konsumenternas missnöje utbrett. Två av tre uppger att de någon gång blivit missnöjda med ett köp från Temu eller Shein. De vanligaste orsakerna är att produkten inte motsvarade förväntningarna, eller att den var av dålig kvalitet.
Nästan samtliga tillfrågade (90 procent) är bekymrade över att handla från de kinesiska marknadsplatserna. Skadliga kemikalier i produkterna är den mest förekommande oron bland svenskarna, tätt följt av låg produktkvalitet, miljömässig hållbarhet och dåliga arbetsvillkor.
– Det finns en stor medvetenhet kring möjliga problem kopplat till köp från Temu och Shein. Trots det fortsätter marknadsplatserna kamma hem klick från svenskarna, vilket pekar på att prislappen trumfar negativa erfarenheter och oro, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt.
Andel svenskar som är oroliga för respektive svarsalternativ anges i procent. De tillfrågade kunde välja flera svarsalternativ.
Vill du veta vad som får svenskarna att välja en lokal butik istället för Temu och Shein? Ladda ner hela rapporten Konsumentkompassen här!
Varje kvartal mäter Prisjakt svenskarnas köpkraft genom att fråga hur goda möjligheterna att spendera pengar på fysiska varor (undantaget biljetter och livsmedel) ser ut för de kommande tre månaderna. På en skala från ett till tio, där ett innebär svagast köpkraft och tio starkast, landar svenskarnas köpkraft på 6,5. Det är en minskning från föregående kvartal, men ett uppsving från samma period i fjol.
Samtidigt höjs snittbudgeten för shopping rejält från förra kvartalets rekordlåga siffra, från 7842 kronor till 11 249 kronor. Budgeten är dock 10 procent mindre än Q2 förra året.
– Under våren väntas både löneökningar och skatteåterbäring som kan ge extra klirr i kassan. Men det skakar på börsen efter Trumps tullbesked och oroligheterna kan påverka hur svenskarna tänker kring sin konsumtion och sitt sparande, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt.
Ur Konsumentkompassen Q2 2025
Undersökningen i Konsumentkompassen utfördes av analysföretaget Opinion på uppdrag av Prisjakt. 1005 svenskar i åldrarna 18-79 år svarade på ett antal frågor om konsumentbeteende, köpvanor och shoppingplaner. Undersökningen genomfördes 24-28 mars 2025.
Prisjakt är Nordens ledande objektiva produkt- och prisjämförelsetjänst. Affärsidén har sedan starten 2002 alltid varit densamma – att hjälpa konsumenter ta bättre köpbeslut. Det här gör Prisjakt genom att samla in och förmedla ärlig och transparent information, om allt från butiker, produkter och priser. Varje månad besöker miljontals konsumenter Prisjakts tjänst, som finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Frankrike och Storbritannien. Prisjakt är en del av Schibsted.