Den 7 maj samlas medarbetare från skola, socialtjänst, kultur och fritid, polis och fler samhällsaktörer i biograf Stjärnan i Nossebro. På agendan står Socialrättsdagen – en heldag som är en del av kommunens satsning på fördjupad samverkan för barn och unga.
Bakgrunden till dagen är en ny riktlinje för samverkan mellan social sektor och utbildningssektor. Riktlinjen togs fram i ett gemensamt arbete där chefer och medarbetare deltog och antogs av kommunstyrelsen i december.
I februari påbörjades implementeringsarbetet med en första gemensam workshop, med bred representation från båda sektorerna och närvaro av politisk- och tjänstemannaledning. Nu har riktlinjen landat i en konkret handlingsplan – och Socialrättsdagen markerar nästa steg.
Vad är det som förändras i praktiken?
Tidigare har det funnits ett visst glapp mellan sektorerna – både i vardagsarbetet och i förståelsen för varandras uppdrag och villkor. Medarbetare har behövt tydligare riktlinjer för hur man samverkar när barn och unga behöver stöd från flera håll, berättar socialchef Mariella Niemi. Nu införs gemensamma arbetssätt, nya mötesformer och uppföljningsrutiner – alltid med barnets bästa i fokus.
– I en liten kommun har vi unika möjligheter till samverkan – vi känner varandra, vi kan fatta beslut snabbt och vi kan agera tidigt. Det är viktiga delar när vi arbetar för att göra verklig skillnad för barn och unga.
Med det nya arbetssättet kan en skolkurator, en lärare och en socialsekreterare snabbare och enklare samordna insatser, mötas kring barnets behov och följa upp planen tillsammans. Allt för att rätt stöd ska ges i rätt tid.
För barnen och ungdomarna innebär det tryggare stöd – tidigare och tydligare. De ska inte bara få hjälp snabbare – de ska också förstå vem som gör vad, varför och när. Och de ska märka att vi jobbar för deras skull, att vi inte ger upp, och att vi alltid söker vägen framåt – tillsammans, säger Tina Hededal som är chef för utbildningssektorn i Essunga kommun.
– Närheten mellan professioner är vår styrka. Genom att tydliggöra strukturen för samverkan och skapa gemensamma forum, kan vi bli ännu bättre på att ge våra barn det stöd de behöver i tid.
Socialrättsdagen sätter detta arbete i ett större sammanhang. Deltagarna får fördjupa sig i den nya socialtjänstlagen – en lag som betonar förebyggande arbete, tillgänglighet och samverkan.
Ett av kommunfullmäktiges mål är att Essunga kommun ska ge barn och unga de bästa förutsättningarna för en god hälsa och en trygg tillvaro. Det här är ytterligare ett konkret steg på den vägen.
– Vi hoppas att alla som deltar på Socialrättsdagen går därifrån med ny energi, fördjupad samsyn och känslan av att vi gör skillnad, avslutar Mariella Niemi.
Mariella Niemi, socialchef
Tina Hededal
Läs mer om Socialrättsdagen på JP Infonets webbplats.
Med runt 5 700 invånare är Essunga är en av landets minsta kommuner och det är vi stolta över! Här har vi nära till varandra och nära till naturen. Dessutom finns här en enorm drivkraft och ett stort engagemang. Vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och ett ovanligt starkt föreningsliv. Vi är små och naggande goda: Se bara på alla evenemang med Nossebro marknad i spetsen, som månad efter månad i över 120 år har välkomnat besökare till vår bygd. Nu som då är vi det lantliga navet mitt i en tillväxtregion. Här är lätt att leva det goda livet. Siffror från SCB visar att vi som bor här trivs. 99 procent känner sig trygga. Är du sugen på storstadspuls ligger Göteborg knappt en timme bort. Sedan kommer du hem igen. Till lugnet och skönheten.