När fler studenter studerar på distans förändras spelplanen. En ny rapport visar att distansstudier lockar allt fler unga, vilket påverkar flyttviljan negativt. För många kommuner är studenters inflyttning en viktig tillväxtfaktor och för att behålla den behövs nya strategier för hur vi bygger, hyr ut och förvaltar bostäder för unga.
Att studera på distans blir vanligare. En ny studie från Studentbostadsföretagen och Ungdomsbarometern visar att var 8 av 10 studieintresserade ungdomar kan tänka sig en högre utbildning på distans. Var tredje anger att det är något de definitivt överväger – en ökning med 30 procent på två år. Även lärosätenas distansutbud ökar, vilket innebär att distansutbildning inte alltid är ett val utan ett måste. Utvecklingen påverkar hur studenterna ser på sitt boende, och fler väljer att bo kvar hemma när utbildningen inte är platsbunden.
– På vissa orter märker vi ett minskat tryck på studentbostäder som går hand i hand med utvecklingen av distansstudier. Detta, i kombination med ekonomisk oro, gör att färre unga väljer att flytta för att studera, säger Stina Olén, vd för branschorganisationen Studentbostadsföretagen.
Flyttviljan bland unga vänder svagt uppåt under 2024, men är fortfarande lägre än åren innan pandemin. Den låga flyttviljan kan härledas till ökad möjlighet till distansstudier, men även ökad samhällsoro och en pågående lågkonjunktur. Samtidigt anger studieintresserade unga att tillgången på bostäder generellt och prisvärda bostäder specifikt, är två av de fem viktigaste faktorerna för att en stad ska upplevas som attraktiv. En stad som förknippas med bostadsbrist kan därmed snabbt tappa i attraktionskraft bland unga.
Bostaden får ökad betydelse för studieupplevelsen
Inflyttade studenter är viktiga för städers befolkningstillväxt och bidrar långsiktigt till att skapa livskraftiga bostads- och arbetsmarknader. Utan den riskerar både städer, lärosäten och fastighetsaktörer att gå miste om ett vitalt tillskott av unga vuxna och framtida kompetens, och detta i ett läge med ökade vakanser runt om i landet. När campusstudier inte längre är den självklara dragningskraften b istället ett välutformat boende en nyckelfaktor för att attrahera studenter, både från närområdet och längre bort. Inte minst kan det kompensera för de delar av studielivet som distansutbildning saknar.
- När det sociala livet kring föreläsningssalen och studentkaféet försvinner kan studentbostaden tillhandahålla det genom att skapa attraktiva boenden som främjar sociala möten och skapar bra studiemiljöer. Därmed får studenter likvärdig studieupplevelse och övergång till vuxenlivet oavsett studieval, säger Stina Olén.
Branschens omställning behöver backas upp av politiska förändringar. Dagens uthyrningsvillkor är inte anpassade för den flexibilitet som studenter efterfrågar och ger heller inte utrymme för studentbostadsaktörer att på affärsmässiga grunder tillhandahålla det studenterna efterfrågar.
- Det finns mycket som vi tillsammans med politikerna skulle behöva förändra. Till exempel minska hindren för tidsbegränsade hyreskontrakt, möjliggöra korttidsuthyrning och anpassa hyressättningssystemet för att inkludera gemensamma utrymmen, säger Stina Olén.
Studentbostadsföretagen är branschorganisationen för de som äger, utvecklar, förvaltar och förmedlar studentbostäder i Sverige. Med våra medlemmars 84 000 studentbostäder i ryggen är vi Sveriges enskilt största studentbostadsaktör. Vi är politiskt oberoende och företräder enbart våra medlemmars intressen – skapa förutsättningar för att bedriva bästa möjliga studentbostadsverksamhet.