2025-04-28 08:17Pressrelease

Ingen spikrak väg för skogens produkter

Pojke som äter mat ur en fiberbaserad skål i skogenFiberbaserad förpackning för mat. Fotograf: Fredrik Karlsson/Solsta Foto

Nya material och produkter med ursprung i skogen spelar en allt större roll i den gröna omställningen – från biobaserade förpackningar till nya bygglösningar. Men att gå från innovation till kommersiell framgång innebär också utmaningar, exempelvis gällande nya regelverk. Det menar Paper Province medlemsföretag.

Sverige är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror. Mer än 80 procent av produkterna går på export, och intresset för biobaserade material ökar i takt med samhällets omställning. Med det följer också ett växande behov av nya lösningar och skogsindustrin ligger i framkant för att hitta dem. Vägen till marknaden är dock inte alltid spikrak, uttrycker flera av Paper Province medlemsföretag.

– Inom Paper Province finns många spännande företag som jobbar med att hitta nya och fler användningsområden för skogsråvaran. Klustret samlar allt från tryckerier och tillverkare av maskiner och förpackningar till produktutvecklare som jobbar med skogsråvaran på många olika sätt, berättar Matilda Iverlund, vd på Paper Province.

Ett exempel på ett sådant företag är Cellcomb. De skapar biobaserade produkter för bland annat sjukvården och livsmedelsindustrin. En av Cellcombs senaste produkter är en helt cellulosabaserad absorbent för livsmedelsindustrin.

– Det är en absorbent som absorberar överskottsvätska i ett tråg för kött eller fisk till exempel och på så sätt förlänger livsmedlets hållbarhet, berättar Henric Nedéus, marknadschef på Cellcomb.

Bidrar till en mer cirkulär ekonomi

Cellcomb vill ersätta engångsprodukter i plast med förnybara alternativ och bidra till en mer cirkulär ekonomi. Och efterfrågan är stor på den internationella marknaden. Men det finns utmaningar som företaget stöter på i produktutvecklingsarbetet.

– Vår absorbent är tillverkad i cellulosa och är därför både återvinningsbar och komposterbar. Men det är inte helt säkert att den får återvinnas i pappersåtervinningen eller i rötningsprocessen, vilket egentligen borde vara självklart. Reglerna kring återvinningssystem är tröga, säger Henric Nedéus.

Han tycker också att det behövs ett större incitament till att samhället ska ställa om till förnybara material.

– Det kan vara billigare att köpa in material i plast från Asien, men vi måste kunna se värdet av fossilfria, återvinningsbara lösningar. Där tror jag att politikerna behöver komma in i bilden och sätta upp regelverk som skapar bättre förutsättningar för en cirkulär ekonomi. Arbetet har påbörjats med olika förpackningsregleringar och avgifter som uppmuntrar till användande av återvinning och förnybara material. Men det går att göra mer, som att exempelvis säkerställa att man kan hantera och förädla återvunna material genom hela värdekedjan.

Konstruerat för lång livslängd

Ett annat företag som är medlemmar i Paper Province och som förädlar skogliga råvaror är Rottneros. Bolaget tillverkar pappersmassa och utvecklar även förpackningslösningar av formpressad fiber som bland annat används till färdiga maträtter. Förpackningarna är utformade för att maten ska hålla länge och att förpackningarna enkelt ska kunna återvinnas.

– Skogen är en fantastisk råvara som kan ersätta många fossila produkter i samhället. Om vi bara skulle låta skogen stå skulle vi behöva tillverka fler produkter i plast och byggnader i betong, men genom att bruka skogen, producera förnybara produkter och sedan plantera nya träd kan vi skapa klimatnytta, säger Lennart Eberleh, vd på Rottneros.

Rottneros utgår alltid från svensk, certifierad skog som råämne i sina olika produkter. Lennart Eberleh påpekar också att Sverige är självförsörjande på råvaran och att skogen sysselsätter många människor och är ett starkt bidrag till den svenska ekonomin. Dessutom jobbar skogsindustrin på olika sätt för att minska påverkan på miljön.

– Hela industrin har minskat de fossila utsläppen markant de senaste åren. Vi på Rottneros, och många med oss, ser till att använda överskottet av energi från produktionsprocessen i den egna verksamheten. Det finns också en stor potential i Sverige att använda mer förnyelsebar energi från exempelvis vind, sol och vatten, säger Lennart Eberleh.

Från vänster: Henric Nedéus, Matilda Iverlund och Lennart Eberleh.

Från vänster: Henric Nedéus, Matilda Iverlund och Lennart Eberleh.

 

Vänder utmaningar till framgångsfaktorer

Trots framtidstron finns utmaningar på vägen. Bland annat pekar Lennart Eberleh på att såväl brist på rätt kompetens samt trubbiga regler riskerar att bromsa utvecklingen.

– EU:s regelverk när det gäller skogen kan vara väldigt strikta. Här är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv och se vad skogens råvara faktiskt bidrar med.

Även Henric Nedéus och Matilda Iverlund är positiva till framtiden för den skogliga råvaran och tror att den kommer att ha en självklar roll i framtidens samhälle:

– Miljömedvetenheten ökar hos konsumenterna, som inser att skogen är en viktig resurs för att minska koldioxidavtrycket. Sedan finns det så klart utmaningar, vilket vi hör från våra medlemsföretag och samhället i stort, men genom att använda resurserna på ett smart sätt och samarbeta kommer vi långt, säger Matilda Iverlund.

Vänstra bilden: Produktbild Rottneros Packaging. Högra bilden: Produktbild Cellcomb.

Vänstra bilden: Produktbild Rottneros Packaging. Högra bilden: Produktbild Cellcomb.

 

Mer information och kontakt

Matilda Iverlund, vd Paper Province
Telefon: 073 242 14 67
E-post: matilda.iverlund@paperprovince.com

Lennart Eberleh, vd Rottneros AB
Telefon: 0270 622 65
E-post: lennart.eberleh@rottneros.com

Henrik Nedéus, marknadschef, Cellcomb
Telefon: 054 7000 401
E-post: Henric.Nedeus@cellcomb.com

Bilder för nedladdning finns här: Länk till bilder >

 

 



About Paper province

Paper Province är ett världsledande företagskluster med fokus på skoglig bioekonomi. Vi ägs och drivs av 120 medlemsföretag. Klustret är baserat i Karlstad men verkar nationellt och globalt. Tillsammans med medlemsföretagen jobbar vi för hållbar utveckling med fokus på att ta samhället in i framtiden med hjälp av förnybara råvaror från skogen.


Contacts

Annica Åman
Kommunikationsansvarig
Annica Åman