Efter flera års ökande exportsiffror riskerar nu Sveriges läkemedelsexport att drabbas hårt av Trump-administrationens tullavgifter, befarar branschorganisationen SwedenBIO.
Under 2024 exporterade Sverige läkemedelsprodukter till ett värde av 150 miljarder, varav 16 procent till USA.
Trumps tullar mot EU och omvärlden riskerar att få konsekvenser för denna export, enligt branschföreträdare.
– Produktion av läkemedelsprodukter är invecklad och bygger på fungerande globala leveranskedjor. Branschen riskerar nu en kraftig rubbning som kommer att driva upp priser och kanske till och med skapa brister på vissa läkemedel, resonerar Jessica Martinsson, vd för branschorganisationen SwedenBIO som representerar svenska life science-bolag.
Efter de annonserade tullarna sent på tisdagen svensk tid kom nytt besked från vita huset under onsdagen om ett tillfälligt undantag från tullarna för läkemedel, trävaror och halvledare. Enligt det nya beskedet planerar trump separata tullar för dessa branscher längre fram.
– Det är en välkommen respit då tid är av värde men problemet kvarstår och måste bemötas av Sverige och gemensamt av EU. I förlängningen måste nog EU:s life science-industri göra sig mindre beroende av USA för att minska effekterna av denna typer av extraordinära händelser. Vi slängs in i en kaotisk situation som kan liknas vid Covid-pandemin och de brister som den uppenbarade när det gäller läkemedel och medicinteknik.
Undantaget som presenterades under onsdagen omfattar dock inte alla segment inom life science-branschen. Till exempel gäller de aviserade tullarna för medicintekniska produkter.
– Tullarna kommer i förlängningen att drabba USA och amerikanska patienter. Produktionskostnaderna kommer att öka även för amerikanska läkemedelsbolag då tullarna kommer att påverka leveranskedjor för viktiga insatsvaror och komponenter såsom råvaror, förpackningar och förbrukningsvaror som används för att producera läkemedel, säger Jessica Martinsson.
Branschorganisationen SwedenBIO arbetar för en konkurrenskraftig life science-sektor i Sverige. Vi gör det genom att skapa effektiva kontaktytor mellan sektorns olika aktörer, genom att bygga kunskap och genom att ge branschen en stark röst i samhällsdebatten. Våra mer än 330 medlemsföretag bedriver verksamhet inom läkemedelsutveckling, bioteknik, medicinteknik och diagnostik eller är experter inom bland annat affärsutveckling, finansiering, immaterialrätt och juridik.