2025-03-17 14:09Pressrelease

Sundsvalls kommun erbjuder fler unga en väg in i arbetslivet

Elever i ett klassrum

Sundsvalls kommun är med och utvecklar Studiemotiverande Arbetslivsorientering (SAO), en ny modell som ersätter traditionell PRAO. Istället för oavlönad praktik får elever i årskurs 8 möjligheten till avlönade arbeten i samverkan med skolan, vilket ger dem värdefull arbetslivserfarenhet.

Sundsvalls kommun är stolta över att vara med och utveckla Studiemotiverande Arbetslivsorientering (SAO) i Sverige. Modellen är en utveckling av PRAO, som i stället för oavlönat arbete under en till två veckor erbjuder unga i årskurs 8 möjlighet till avlönade arbeten i samverkan med skolan.

Under våren 2025 kommer cirka hundra elever från S:t Olofsskolan i Sundsvall och Väsby skola i Upplands Väsby att få chansen att arbeta genom SAO-modellen. Målet är att successivt utvärdera och utveckla konceptet för att på sikt kunna erbjuda det i fler delar av Sverige.

Genom SAO-jobben erbjuds eleverna en anställning där de arbetar två timmar i veckan med riktiga, men anpassade arbetsuppgifter, för en lön på 120 kronor per timme. Syftet är att skapa vägar in i arbetslivet och öka studiemotivationen för ungdomar.

– Efter att eleverna fått information om upplägget på SAO-jobb kan vi på skolan se stora positiva förändringar på både individ och gruppnivå. Ett exempel är en elev som höjt sig från 25 till 70 procent närvaro och som är fast besluten att fortsätta sin positiva resa. Ett annat exempel är att vi aldrig tidigare haft så många elever i årskurs åtta som deltagit i vår sportlovsskola, säger Øyvind Eriksen, rektor S:t Olofsskolan.

Modellen är i linje med Arbetsmiljöverkets riktlinjer för ungas arbete och har utvecklats av det ideella initiativet Nästa generation Sverige i samarbete med skolor och arbetsmarknadens parter. Deltagande i arbetet är kopplat till en positiv utveckling i skolnärvaron.

– Det här är en konkret insats som kan göra skillnad på kort sikt, men också stärka dessa ungdomars levnadsförutsättningar på längre sikt. Inkomsten är en viktig del, men nätverket och erfarenheten är också särskilt viktigt för många av de som får den här chansen, säger Lisa Tynnemark (S), vice ordförande i Kommunstyrelsen.

– Med SAO-jobb som morot, men även krav på närvaro och jobb i skolan, har elevernas motivation ökat markant. Tilliten till oss som skola ökar också genom att vi kan erbjuda SAO-jobb. Med denna tillit får vi bättre träff inom flera områden – bättre fokus, mindre stök, högre närvaro och mindre förstörelse. Vi ser verkligen fram emot att detta äntligen ska komma igång, säger Øyvind Eriksen, rektor S:t Olofsskolan.

– Vi är stolta över att ha med oss så pass många starka och långsiktiga partners för att erbjuda SAO-jobb i Sverige. Vårt mål är att etablera SAO som ett självklart sätt att bryta utanförskapet bland bland unga i områden med socioekonomiska utmaningar, och för det behöver vi arbetsgivare som har mod och kraft att öppna de dörrar de har makt över, säger Evin Cetin, initativtagare till Nästa Generation Sverige.

Mer information om SAO finns på Nästa Generation Sveriges hemsidaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Presskontakt:

Conny Pedersén, pressansvarig Sundsvalls kommun
Telefon: 072-085 72 11
E-post: press@sundsvall.se


About Sundsvall kommun

Sundsvall är en av norra Sveriges största kommuner – beläget mitt i Sverige vid hav, skog och berg. Med ett starkt näringsliv och 99 000 invånare är vi viktiga för tillväxten i regionen. I Sundsvall kan vi stoltsera med Mittuniversitetet, en förebild när det gäller relationer med arbetsliv och samverkan med omvärlden. Sundsvall växer och vi ger dig möjligheter att växa med oss.