2025-01-14 07:05Pressrelease

Nytt forskningsprojekt ska trygga munhälsan hos äldre

Diskussion vid ett bord, samverkan mellan vårdpersonal och personal från oral hälsa.

Internationellt saknas ofta modeller för att trygga äldres munhälsa, men Sverige har redan strukturer som skulle kunna vidareutvecklas för att bli en internationell förebild. Det nya GAPA-projektet vid Karlstads universitet vill skapa en personcentrerad och teambaserad vårdmodell som förbättrar samordningen mellan tandvård och omsorg.

– Målet är att höja äldres livskvalitet genom bättre munhälsa, säger Ulrika Lindmark, professor i Oral hälsa och projektledare. Samskapande med äldre, anhöriga och vårdpersonal står i centrum för att säkerställa att modellen möter verkliga behov.

Internationellt saknas ofta modeller för att säkra äldres munhälsa. I Sverige finns strukturer som ”Nödvändig tandvård”, vilken omfattar subventionerad tandvård, munhälsoscreening i hemmet och gemensam dokumentation mellan tandvård och omsorg. Trots detta visar forskning att dagens modell inte ger tillräckliga resultat för att förbättra munhälsan. 

– Vi tror dock att små justeringar kan göra stor skillnad och skapa en sammanhållen vårdprocess som kan tjäna som en internationell förebild, säger Ulrika Lindmark.

Utmaningar inom munhälsa för äldre

Många äldre med sviktande allmänhälsa har även problem med munhälsan, vilket påverkar deras dagliga liv negativt. Det kan inkludera svårigheter att äta, smärta och minskad social interaktion. Genom att utveckla en sammanhållen vårdmodell där personcentrering är i fokus hoppas forskarna överbrygga barriärer mellan olika journalsystem, finansieringsmodeller och yrkesroller. 

– Den äldre personens preferenser ska styra vårdplaneringen och leda till individanpassade insatser, säger Ulrika Lindmark.

Idén bakom GAPA har formats av tidigare projekt, såsom TAIK (Tandhygienist i kommunal verksamhet) i Västra Götalandsregionen. 

– Det projektet lade grunden för samarbeten mellan tandvård och omsorgspersonal, säger Jessica Kylén Persson, legitimerad tandhygienist och doktorand, och en av de drivande tandhygienisterna i projektet. Vidare har vi hämtat inspiration från forskning och projekt i Sverige och internationellt, bland annat från professor Ian Graham i Kanada, som betonar vikten av samskapande i forsknings- och innovationsprocesser.

Projektet GAPA har som mål att utvärdera en ny arbetsmodell som kombinerar personcentrerad vård, teambaserat samarbete och en gemensam digital plattform för dokumentation och kommunikation. Modellen förväntas skapa en effektivare och mer samordnad vårdkedja för att främja god munhälsa hos äldre i deras hemmiljö.

– Projektet syftar till att skapa en samordnad munhälsovård där alla aktörer tar ansvar, underlätta kommunikationen mellan tandvård och omsorgspersonal samt möjliggöra flexibel vård – från hembesök till digitala konsultationer. Förbättrad munhälsa hos äldre förväntas också leda till ökad livskvalitet, säger Ulrika Lindmark.

En central del av projektet är samskapande, där äldre personer, närstående och yrkesutövare aktivt deltar i både utvecklingen och utvärderingen av modellen. Genom att inkludera alla berörda parter säkerställs att lösningen motsvarar de faktiska behoven och får brett stöd. Bland annat testas den digitala plattformen och olika insatser anpassas utifrån den feedback som samlas in.

– Känslan av att bidra och skapa förutsättningar för ett hälsosamt åldrande känns oerhört spännande säger Ulrika Lindmark.  Tack vare beviljade medel kan vi nu bland annat anställa en post doc på 100 procent under tre år, vilket är väldigt roligt.

Kontaktperson

Ulrika Lindmark, professor i oral hälsa vid Karlstads univeristet och projektledare för GAPA-projektet.
Tel: 073 - 0312728


About Karlstads universitet

Karlstads universitet forskar och utbildar kring samhällsviktiga frågor. Våra medarbetare och studenter drivs av att svara på nutidens och framtidens samhällsfrågor. Universitetet erbjuder 85 program på grund- och avancerad nivå samt 750 kurser inom drygt 50 ämnesområden.


Contacts

Åsa Bongnell-Höjer
Kommunikatör
Åsa Bongnell-Höjer