2024-11-29 12:00Pressrelease

Matmissionen är Årets förebyggare

Johan Rindevall och Simon Stegrud från MatmissionenJohan Rindevall och Simon Stegrud från Matmissionen

På torsdagen utdelades Avfall Sverige pris till de som gjort störst insats för att minska mängden avfall under 2024. Trefaldig nytta genom minskat matsvinn, stöd till ekonomiskt utsatta människor och arbetsträning för personer som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden gjorde Matmissionen till en vinnare.

Årets förebyggare, Matmissionen, uppmärksammar den viktiga frågan om matsvinn, det vill säga mat som hade kunnat ätas upp om den hanterats på rätt sätt.

Juryns motivering:
Den sociala butikskedjan Matmissionen tar hand om livsmedel och produkter som skulle ha slängts och erbjuder sina medlemmar dessa till lågt pris. Matmissionens elva butiker tog förra året hand om 4600 ton produkter som nådde över 25 000 medlemmar.

– Vi vill tacka för priset och framföra uppmuntra alla avfallsaktörer som idag hanterar tjänligt livsmedelsöverskott att kontakta @Matmissionen så att vi tillsammans istället kan se till att maten når människor i ekonomisk utsatthet, sade Johan Rindevall och Simon Stegrud, chef respektive partneransvarig på Matmissionen Sverige.

Priset delades ut av Avfall Sveriges vd Tony Clark, till sin hjälp hade han Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.
– Produktionen av mat ger stor påverkan på miljön och klimatet. Ur ett hållbarhetsperspektiv måste vi göra allt vi kan för att ta vara på dessa resurser. Samtidigt beräknas cirka 13 procent av Sveriges befolkning leva med låg ekonomisk standard. Matmissionens insatser klickar in perfekt och ger stora vinster at flera olika slag. De är en inspirationskälla för alla aktörer som vill bidra till en cirkulär ekonomi och till målen i Agenda 2030, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige.
– Dagligvaruhandelsaktörerna i Sverige arbetar fokuserat och aktivt för att matsvinn överhuvudtaget inte ska uppstå. Men här, liksom i så många andra hållbarhetsfrågor, är det uppenbart att vi behöver ta hjälp av andra aktörer för att nå verklig framgång. Tillsammans med leverantörernas branschorganisation DLF har vi därför startat ett samarbete med Stadsmissionen och deras butiker Matmissionen. De gör ett fantastiskt arbete som innebär att att våra medlemmar på ett rationellt sätt kan ta hand om det som annars hade riskerat att bli matsvinn. Det känns verkligen bra att all denna mat äts upp och dessutom hjälper människor i utsatthet, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Utöver Årets förebyggare utsågs vinnare i ytterligare sex kategorier:
Resursutvinning Stockholm blev Årets avfallsbehandlare,
Trioworld Loop blev Årets cirkulära initiativ,
Bifab blev Årets återanvändare,
Bromma ÅVC blev Årets återvinningscentral,
Fiskereturen/Sotenäs marina återvinningscentral tilldelades årets specialpris och
Impossible Plastics och Svensk Plaståtervinning fick Årets hedersomnämnande.

Läs mer om övriga vinnare

Om Matmissionen

Den sociala matbutikskedjan Matmissionen tar hand om livsmedel och produkter som annars skulle ha slängts. Maten säljs till en tredjedel av priset till personer med låg inkomst som är medlemmar i butikerna. Därmed löser man tre problem: matsvinnet minskar, man stöttar ekonomiskt utsatta människor och erbjuder arbetsträning. Matmissionen startade i Stockholm och har idag elva butiker runt om i landet. Förra året tog man hand om 4 600 ton produkter som nådde över 25 000 medlemmar.

Om Återvinningsgalan

Återvinningsgalan genomförs av tidningen Recycling i samarbete med Avfall Sverige, Återvinningsindustrierna och fem företag inom branschen: Stena Recycling, Scanvaegt, CMS Wistrand, MoveTech och Facility Labs.

Med Återvinningsgalan vill vi ge välförtjänt uppmärksamhet till en väldigt viktig, men vanligen inte speciellt glamorös samhällsfunktion, nämligen avfallshantering och återvinning.

Priset i kategorin Årets Förebyggare tilldelas en person eller företag/verksamhet/organisation eller kommun som i praktiken kan visa att det är möjligt att förebygga uppkomsten av avfall. Årets Förebyggare ska vara ett bra exempel på hur uppkomst av avfall kan förhindras, det ska vara praktiskt genomförbart och ska också kunna tjäna som inspiration för andra att arbeta avfallsförebyggande.

Läs mer på Återvinningsgalans hemsida 


About Avfall Sverige

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är “Det finns inget avfall”. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är ambassadörer, katalysatorer och garanter för denna omställning.


Contacts

Anna-Carin Gripwall
Kommunikationschef
Anna-Carin Gripwall