2024-10-17 13:00Pressrelease

Hjälp Karlstads Energi att ge vinkorkar ett nytt liv

Malin Pettersson, affärsområdeschef för återvinning på Karlstads EnergiMalin Pettersson, affärsområdeschef för återvinning på Karlstads Energi

I Sverige finns i dagsläget inget återvinningssystem för vinkorkar. Det är något som Karlstads Energi och Paper Province vill ändra på. Nu uppmanar de innovatörer, företag, forskare och startup-bolag att hitta en hållbar och skalbar lösning för återvinning av vinkorkar av naturkork.

– Vårt mål är att minska mängden avfall. Nu hoppas vi hitta en metod för att återvinna naturkork i stället för att den ska gå direkt till energiåtervinning genom förbränning. Idag finns inget system för återvinning av naturkorkar, utan de används bara en gång innan de slängs, säger Malin Pettersson, affärsområdeschef för återvinning på Karlstads Energi. 

Förutom att leverera el, fjärrvärme, stadsnät och andra energi- och kommunikationstjänster till Karlstadsborna, ansvarar Karlstads Energi även för stadens återvinnings- och avfallshantering, med målet att återvinna så mycket som möjligt.

Men trots att vin är en uppskattad dryck och att Karlstadsborna hela tiden blir bättre på att återvinna, finns det ännu inget återvinningssystem för just vinkorkar.

Delta i Karlstads Energis hackathon

För att lyckas ge använda vinkorkar ett nytt liv är Karlstads Energi med i konceptet ”BioBoosters” som är arrangerat av näringslivsklustret Paper Province. BioBoosters är ett internationellt koncept som utvecklats av nio aktörer från sju olika länder för att främja innovationskraften, skapa nya affärer och skynda på den hållbara utvecklingen.

Samarbetet innebär att Karlstads Energi kommer ansvara för insamlingen av korkarna, medan de vinnande deltagarna står för idén och lösningen. Lösningen som efterfrågas ska vara genomförbar i stor skala, kunna implementeras på industriell nivå och spridas nationellt samt bidra till att minska mängden avfall. Tävlingen är öppen för både enskilda deltagare och lag.

– Vinnaren får utan kostnad tillgång till en råvara som tidigare inte återvunnits, vilket bidrar till både lönsamhet och cirkulär ekonomi. Dessutom är detta ett bra tillfälle att tillsammans prova olika insamlingsstrukturer och påverka beteenden, exempelvis genom att sprida information på återvinningscentralerna och andra anläggningar, säger Malin Pettersson.

Tvådagars workshop

Fram till 27 oktober är det möjligt att anmäla sig till Karlstads Energis innovationsutmaning, vilket kan öppna dörrarna till helt nya affärer och insikter. De lösningsförslag som bedöms ha potential kommer att bjudas in till en tvådagars workshop, som hålls i form av ett hackathon i Karlstad 3 - 4 december. Lösningen som presenteras i ansökan behöver inte vara komplett. Tanken är att den ska utvecklas med stöd från Karlstads Energi och mentorer med olika kompetens och erfarenhet.

– Under dessa dagar får deltagarna värdefull feedback och möjlighet att förfina sina idéer ytterligare. Lösningarna presenteras därefter inför en jury bestående av representanter från Karlstads Energi, Paper Province och andra ledande aktörer inom hållbar utveckling, säger Per Myhrén, projektledare på Paper Province.

Det är andra gången som Paper Province genomför ett BioBoosters-hackathon för att para ihop hållbarhetsutmaningar med lösningar. Förra omgången var 2023 och då matchades Billerud med Moelven för att utveckla en ny fiberbaserad förpackningslösning till en av Moelvens produkter.

För mer information, kontakta:

Malin Pettersson
Affärsområdeschef för återvinning på Karlstads Energi
Telefon: 054-540 41 07
E-post: malin.pettersson@karlstad.se

Per Myhrén
Projektledare på Paper Province
Telefon: 070-214 08 36
E-post: per.myhren@paperprovince.com

Foton finns att ladda ner här: Länk >



About Paper province

Paper Province är ett världsledande näringslivskluster med fokus på skoglig bioekonomi. Vi ägs och drivs av 110 medlemsföretag. Klustret är baserat i Karlstad men verkar nationellt och globalt. Tillsammans med medlemsföretagen jobbar vi för hållbar utveckling med fokus på att ta samhället in i framtiden med hjälp av förnybara råvaror från skogen.


Contacts

Annica Åman
Kommunikationsansvarig
Annica Åman
Malin Hildén
Kommunikatör
Malin Hildén