2024-06-11 10:56Pressrelease

Pressinbjudan: ArkDes inviger Utsikten 15 juni – ny lekplats för barn 

ArkDes inviger Utsikten. Ny lekplats för barn. Foto: Sima Korenivski. ArkDes inviger Utsikten. Ny lekplats för barn. Foto: Sima Korenivski.

Ett stort trollöra sticker upp ur marken vid museet ArkDes på Skeppsholmen.Vad skulle du berätta för trollet om framtiden när det vaknar efter 1700 miljoner år?
I sommar bjuder ArkDes tillsammans med
konst-, arkitektur- och designgruppen MYCKET in till fri lek och gratis workshops på den nya platsen Utsikten där barn och familjer får skapa tillsammans. Syftet med projektet är att gemensamt prata om hur vi kan värna om framtiden och tillsammans skapa hållbart här och nu.  

Förhandsvisning och intervjumöjligheter: Torsdag 13 juni kl. 11.00. Plats: ArkDes/Utsikten. OSA: maria.ostman@arkdes.se 073-273 36 00. 

Mitt på Skeppsholmen ligger Utsikten ArkDes nya satsning för barn med en vy över Djurgården och Strandvägen. Under flera år har ArkDes utvecklat en metod för att lyfta barn och ungas kreativitet genom medskapande inom arkitektur och design. 

ArkDes återöppnar den 27 september men redan den 15 juni invigs den nya platsen för barn. Genom att använda traditionella hantverkstekniker, återbruk och naturmaterial vill konst-, arkitektur- och designgruppen MYCKET tillsammans med ArkDes skapa en plats där barn får skapa och samtala om framtiden. 

Utsikten öppnar den 15 juni kl. 13.00 och är sedan öppet för lek dygnet runt, alla dagar i veckan. ArkDes bjuder på kostnadsfria workshops hela sommarlovet.  

Program:  

Invigning och workshop – fri entré.  
Lördag, 15 juni 2024. Klockan: 13:00–16:00. Med lera, vatten, stenar och sly bygger vi vidare på den hemliga trädgården tillsammans med kollektivet MYCKET. Dagen inleds med en lergöksceremoni och ArkDes bjuder på glass så längre lagret räcker.  

Workshop: Lerklina ett urtidsdjur 
Tisdag, 7 juli 2024. Klockan: 13:00–16:00.
Vi skapar urtidsdjur med postglacial lera, sand, hästdynga och halm. Workshopen leds av ugnsmurarmästare och lerbyggare Johannes Riesterer. 

Workshop: Fläta en korg för jättar 
Lördag, 10 augusti 2024. Klockan: 13:00–16:00.
Utsikten är en bygg- och lekplats för barn och deras vuxna inspirerad av troll. Vi flätar en gigantisk korg åt trollen i urberget. Workshopen leds av MYCKET. 

Skapa på Utsikten hela sommaren. Fri entré. Onsdagar och jämna helgdagar från 15 juni-11 aug. Kl: 12:00–15.30. 

Alla workshops på Utsikten är gratis och inga förkunskaper behövs.  

Mer info www.arkdes.se 

Om MYCKET 

MYCKET grundades år 2012 av konstnärerna, formgivarna och arkitekterna Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. De arbetar med jämlikhet och social hållbarhet inom konst, formgivning, arkitektur och offentliga utrymmen. MYCKET hämtar inspiration utifrån en uppsättning perspektiv: queer, feminism, klass, antirasism och det mer-än-mänskliga. 

Utsikten på ArkDes skapas av MYCKET. MYCKET grundades år 2012 av konstnärerna, formgivarna och arkitekterna Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. De arbetar med jämlikhet och social hållbarhet inom konst, formgivning, arkitektur och offentliga utrymmen. MYCKET hämtar inspiration utifrån en uppsättning perspektiv: queer, feminism, klass, antirasism och det mer-än-mänskliga.

Välkommen att uppleva MYCKET hemliga trädgård, en plats för lek, äventyr och skapande.

Utsikten på ArkDes skapas av MYCKET. MYCKET grundades år 2012 av konstnärerna, formgivarna och arkitekterna Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. Välkommen att uppleva MYCKET hemliga trädgård, en plats för lek, äventyr och skapande. Foto: Myra Wippler. 

 

 

 

 


About ArkDes

ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Vi är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.


Contacts

Maria Östman
Pressansvarig
Maria Östman